A National Geographic Channel legújabb dokumentumfilmjében egy nagyfőnök most lerántja a fátylat a bűnöző csoportjáról, egy fiatal nő megpróbál kimenekülni az erőszaknak e világából, egy gengszter pedig Japán egyik legrégebbi rítusával tesz tanúbizonyságot hűségéről - a jakuza tiltott világának legmélyén.

Tokió. Aki ide érkezik, hipnotikus fények káprázatos világával találja szemben magát. Rendezett, modern és látszólag biztonságos. E neonrengeteg azonban sötét titkot rejt. A jakuza a világ egyik legnagyobb maffia-szervezete. Több mint 80 000 gengszter irányítja a drog-, embercsempészet és a védelemnyújtás bűnös tevékenységeit. Sok-sok milliárdos üzletek felett őrködnek, és elképesztő erőszakkal fenyegetőznek.

Japánban több mint 20 bűnözői csoport verseng a hatalomért. A háború központja Tokió. A városi rendőrség kemény harcot vív a megfékezésükért. A bűnözés tokiói világában tett utazásunk azonban egy bonyolultabb és nyugtalanító valóságot tár elénk.

A helyi hatalom alkuszainak és problémamegoldóinak története évszázadokra nyúlik vissza. Réges-rég minden közösségnek volt békebírója, aki megoldotta az emberek problémáit. Végül ezek a békebírók egy csoportot hoztak létre, amelyben a hűség és a könyörület elvei érvényesültek. Ez a jakuza eredete.

Japánban a jakuzák mindenütt jelen vannak. A közösségekben az egyik fő tevékenységük, hogy védelmi pénzt szednek az üzletektől. A klánok szigorú rendet tartanak a városnegyedeikben. Utcai bűnözés szinte egyáltalán nem létezik. A bűnözők ugyanis szintén tartanak a jakuzáktól. Még a rendőrség is hasznosnak tartja őket. Sőt néhányan közvetlenül a helyi jakuzákhoz fordulnak problémáikkal. Megfelelő juttatással a zaklatót rá lehet bírni, hogy odébbálljon. Nem a jó és a rossz itt a kérdés: a jakuza szerint vannak olyan ügyek a japán társadalomban, melyeket rajtuk kívül senki nem tud megoldani.

Ám a jakuza nem csak a jelent gondozza, hanem a múltját is ápolja. A középkori Japánban a prostituáltak – az ügyfelük iránti odaadásuk jeleként – levágták az egyik ujjukat. A jakuzák is átvették ezt a gyakorlatot, a yubitsume-t, ami a vezeklés egy formája. A becslések szerint a jakuza tagok több mint egyharmada feláldozta ujját a vezérének. E szélsőséges rítusok ihletője ebben a rendezett, szabályozott társadalomban a rettegés és tisztelet egyfajta keveréke.

A japán nagyközönséget lenyűgözi a bűnözői alvilág. Sokak számára a csodák világa ez, ahol semmi sem szab határt a vad képzeletnek. A magazinok a jakuza vezérek minden mozdulatáról tudósítanak. A fogyasztók pedig két kézzel kapnak utánuk és rock sztárként tekintenek a bűnözőkre.

A rendőrség a hatvanas években is megpróbált leszámolni a jakuzákkal, és ők mégis itt vannak köztünk. A jakuzák igazi túlélők. És ha hiszünk a történelemnek, még sokáig nem tűnnek el. A rendőrség is érzi, hogy a jakuza történelem és hagyomány átsegíti őket a mai nehéz időkön. Könnyen lehet, hogy Japán legsötétebb titka elleni küzdelem egy véget nem érő háborúba torkollik.

Bemutató november 13-án, 22 órakor a National Geographic Channel műsorán!