Három évnyi munka után az öt rákkutatóból álló csoport a világon elsőként készítette el a labdaméretű, tüskés dél-ázsiai gyümölcs genetikai térképét, eredményeik a Nature Genetics című szaklap aktuális számában jelentek meg.

Munkájukat magukat meg nem nevező duriánrajongók finanszírozták. A tudósok megtalálták azt a gént, amelynek a számlájára írható a durián átható, rothadásra emlékezető szaga. Ez lehetővé teszi, hogy "szagtalan vagy enyhébb szagú" duriánváltozatot fejlesszenek ki a jövőben.

Nem mindenki örült ennek a lehetőségnek, egyes duriánkedvelők rajonganak gyümölcs sajátos illatáért. "A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét" - írta egy szingapúri Facebook-felhasználó.

"Elemzésünk feltárta, hogy a kén képződése erőteljes a duriánban, és ez érződik is a gyümölcsön" - mondta Patrick Tan, a kutatás egyik vezetője.

A jellegzetes szagnak a vadonban fontos feladata van: magához vonzza az állatokat, melyek megeszik a termést és a magvait szétszórják.

Szeretik és utálják az emberek a duriánt: Szingapúrban sok helyen még a szabad ég alatt is tilos fogyasztani, a tömegközlekedési eszközökre sem szabad felvinni.