Kép: Wikipedia

Egy új tanulmány azt mutatja be, hogy a kutyáknak és macskáknak adott állati eredetű eledelek miként hatnak a klímaváltozásra - számol be a Phys.org.

Már korábban bebizonyították, hogy a húsfogyasztás befolyásolja a globális felmelegedést. Egy 2014-es kutatás szerint 1 kilogrammnyi csirkehús előállításával 3,7 kilo, míg 1 kilogrammnyi sertéshús előállításával 24 kilogrammnyi szén-dioxid szabadul fel. Sőt, ugyanennyi marhahús termelése már akár 1000 kilogrammnyi gáz kibocsátásával is járhat. Ha ez nem lenne elég, az állatállomány a föld- és vízhasználatra is hatással van.

Nagyjából 5 évvel ezelőtt Gregory Orkin, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem munkatársa rájött, hogy a helyzet ennél is rosszabb lehet, hiszen húst nem csak az emberek, hanem házi kedvenceink is nagy mennyiségben esznek. A szakértő kiszámolta, hogy az Egyesült Államok közel 163 millió kutyájának és macskájának mennyi kalóriára van szüksége, illetve, hogy az eledelekben található összetevők mekkora arányban lehetnek állati eredetűek.

Becslései alapján az amerikai macskák és kutyák évente az amerikai emberi kalóriabevitel 19 százalékának megfelelő mennyiséget fogyasztanak el - ez nagyjából annyi, mint Franciaország éves bevitele. Bár az állatok kevesebb húst esznek és kevesebb székletet ürítenek, mint az emberek, ürülékük gyakran zacskókban végzi a szeméttelepeken - így a lebomlás jelentős környezetszennyezéssel jár.

Orkin szerint az amerikai kutyák és macskák állati eredetű táplálékfogyasztásával évente 64 millió tonna metán és dinitrogén-oxid szabadul fel. Ennyi üvegházhatású gázt egy év alatt 13,6 autó bocsát ki.

Jelenleg az Egyesült Államokban él a legtöbb házi kedvenc, igaz, számuk világszerte növekszik.
Orkin természetesen nincs a kutya- és macskatartás ellen, ugyanakkor úgy véli, érdemes lenne átgondolni az állattartás gyakorlatát. A kutyák például nem tisztán húsevők, így könnyen elképzelhető, hogy csökkenthetnénk a kutyaeledelek hústartalmát.