Az Alzheimer-kór kockázatának csökkentése
Még 2011. november végén az Észak-Amerikai Radiológia Társaság éves ülésén tártak nyilvánosság elé egy tanulmányt, miszerint a halfogyasztás csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.
Fotó: dreamstime
A Pittsburghi Egyetem Orvosi Központjában és Orvostudományi Iskolájában tevékenykedő Cyrus Raji azt mondta, a világon ez az első tudományos eredmény, ami kimutatta, a halfogyasztás az agy szerkezetében is változásokat idéz elő. A heti rendszerességgel halat evőknek a hal húsában lévő hatóanyagok hosszú távon segítenek fenntartani az agy egészséges állapotát, továbbá enyhítik a kognitív zavarok, az Alzheimer-kór kialakulási lehetőségét. E betegség ma gyógyíthatatlan, lassanként de biztosan tönkreteszi a beteg megértési és felismerési képességét, valamint memóriáját. Az amerikai Idősek Országos Intézetének (NIA) 2010-es felmérése szerint ötmillió amerikainál alakult ki e kór.
A Rajiék által lefolytatott vizsgálatok szerint a halhús segít megőrizni a szürkeállomány nagyságát az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó területeken is. Minden esetben többek közt ún. Voxel-alapú morfometriai vizsgálattal is felmérték a szürkeállomány mennyiségét (ez az eljárás képes az agy anatómiájában történő változások kimutatására). A vizsgált személyeknél figyelembe vették még az iskolai végzettséget, elhízott-e az illető vagy sem, fizikai aktivitásukat, s ami lényeges, az apolipoprotein E4 (ApoE4) gént, lévén korábbi ismeretek szerint ennek jelenléte növeli az Alzheimer-kór kialakulását.
A szürkeállománnyal kapcsolatban tudjuk, nagysága elengedhetetlen az egészség szempontjából. Raji szerint a sült vagy főtt hal fogyasztása elősegíti a szürkeállomány nagyobb méretét és egészséges mivoltát. Halhúsbevitellel növelhető a hippokampusz, a frontális orbitális és a hátsó cinguláris agykéreg mérete, melyek egészséges szintje csökkenti a betegség kialakulásának esélyét. És még hozzátette, az öregkorral járó kisebb mérvű memóriavesztés meggátolásában is jótékonyan hat a halhús. Eszerint akkor úgy tűnt megéri lehetőség szerint minél több halat fogyasztani, ha megcélozzuk agyunk élethosszig tartó toppon tartását.
Írta: Csibrányi Zoltán