A kávéfogyasztás "egészséges" mértékben növeli a vérnyomást, és ellensúlyozhatja az étkezés utáni vérnyomás-esést, amely idősebbeknél nagyobb gyakorisággal jelentkezik.

A kutatás ideje alatt a megfigyelt 6594 felnőtt közül 426 hunyt el szívbetegségben. A 65 év felettieknél kimutatták, hogy minél több kávét fogyasztanak, annál kisebb a szívbetegségben való elhalálozás kockázata.

Azoknál, akik naponta négy, vagy több csésze kávét ittak, a halálozás esélye 53, 2-4 csésze esetén 32 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik csupán fél csészényit vagy kevesebbet fogyasztottak naponta, ám magas vérnyomású pácienseknél és 65 évnél fiatalabbaknál mindez nem bizonyult érvényesnek.

Eddig a kávé hatásaira irányuló kutatások ellentmondó eredményeket hoztak. Most a szakemberek úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy nem vették figyelembe a fiatalabbak és az idősebbek közti különbségeket. Az egyik kutatás szerint például a kávéfogyasztás növeli az egészségügyi kockázatokat fiataloknál, de az idősebb korosztályok felé haladva a kockázat csökkent.

Mindazonáltal ha sikerül a tanulmány következtetéseit alátámasztani, az messzire vezethet, ugyanis a kávét igen széles körben fogyasztják, a szívbetegségek pedig az időseknél a vezető halálokok közé tartoznak.