Jelenleg sajnos még nem ismerjük a betegség kiváltó okát, és az orvosok gyógyítani sem tudják. Csak a betegség tüneteinek – végtagok remegése, beszédzavar, a mozgáskoordináció romlása – enyhítésére léteznek gyógyszerek.

Parkinson-kór akkor alakul ki, amikor az agy substantia nigra nevű területén lévő neuronok degenerálódnak (azaz elvesztik normális működőképességüket). Ezeknek a neuronoknak a többsége dopamin nevű ingerületátvivő anyagot (neurotranszmittert) tartalmaz. A neuronok degenerálódásával a dopaminszint csökken, és felborul a dopamin és más neurotranszmitterek (például acetilkolin) közötti egyensúly. Ez az egyensúlyzavar befolyásolja az izmok működését és mozgásproblémákhoz vezet.

A koffein védelmet nyújthat a betegség ellen

A hosszú távú Honolului Szív Program keretén belül egy kutatócsoport megvizsgálta a koffeinfogyasztás és a Parkinson-kór előfordulási gyakorisága közötti kapcsolatot. A tudósok több mint 30 éven át tanulmányoztak 8004 japán származású amerikai férfit, ezek közül 102-nél alakult ki Parkinson-kór.

A Parkinson-kór előfordulási gyakorisága alacsonyabbnak mutatkozott a rendszerese kávéfogyasztók között. Jószerivel fordított arányt lehetett megfigyelni a fogyasztott kávé mennyisége és a Parkinson-kór kialakulási gyakorisága között (lásd a grafikont).

Azon férfiak között, akik nem fogyasztottak kávét, ötször nagyobb gyakorisággal alakult ki Parkinson-kór, mint azok között, akik naponta több mint 8 deciliter kávét ittak. A más forrásokból – zöld és fekete tea, csokoládé, illetve koffeintartalmú italok – származó koffein szintén csökkentette a Parkinson-kór kifejlődésének esélyét.

Miért csökkenti a kávé a Parkinson-kór kialakulásának valószínűségét?

A koffein a szerves vegyületek xantin nevű csoportjába (1, 3, 7-trimetil-xantin) tartozik. Az agyban természetesen előrforduló xantin, az ún. adenozin neurotranszmitter szerepet játszik néhány szinapszisnál. Amikor az adenozinreceptorokat blokkolják, megnövekszik a szintén neurotranszmitter dopamin szintje. A koffein valószínűleg úgy véd a Parkinson-kór ellen, hogy blokkolja az adenozinreceptorokat, és így megnöveli a dopaminszintet az agyban.

Noha ezek az új kutatási eredmények azt sugallják, hogy kapcsolat áll fenn a koffein és a Parkinson-kór között, korai lenne még azt állítani, hogy a koffein meggátolja a Parkinson-kór kialakulását. Az is elképzelhető, hogy a kávét kedvelő és nem szerető emberek agya nem teljesen egyforma. Ez a különbség is okozhatja a Parkinson-kór kialakulási gyakoriságában és a kávéivási szokásokban mutatkozó különbséget.

Ráadásul a vizsgálatokban csak idősebb amerikai-japán férfiak vettek részt. A koffeinfogyasztás és a Parkinson-kór kialakulása közötti összefüggésre nincs adat más etnikai csoportokat, nőket és fiatalabb embereket illetően. Mint sok más előzetes tanulmány, ezt a kutatást is további kísérleteknek kell követnie, hogy ok-okozati összefüggést állíthassunk fel a koffeinfogyasztás és a Parkinson-kór előfordulási gyakoriságának csökkenése között.