A tű nélküli injekciós tűvel a gyógyszer nagy hatásfokkal, fájdalommentesen adható be a betegnek. Az oltóanyagot egy előre megtöltött, a készülékben elhelyezett kapszulából lehet bejuttatni a szervezetbe. A készülék az összetett rugórendszer segítségével, egy olyan fúvókán át, amelynek átmérője a legkisebb injekciós tű átmérőjének egyötöde, 400 kilométeres sebességgel lövi be a hatóanyagot a bőr alá, ahol az nagy felületen szétterjedve, rendkívül gyorsan fel tud szívódni a hajszálerekben.

Nem roncsolódik a bőr

Az oltóanyag beadása csupán fél másodpercet vesz igénybe, és nem is lehet érezni. A vakcina belövése ugyanis 15-ször kisebb sérülést okoz, mint egy vékony injekciós tű. A klinikai kísérletek nem jeleztek semmiféle bőrroncsolódást még akkor sem, ha több százszor lőttek ugyanarra a helyre.

Összehasonlításképpen: míg a tűvel való bevitelnél egy kb. 1 cm átmérőjű gömb keletkezik, és onnan szívódik fel a bevitt anyag, az új szerkezettel 3 cm széles részen terül el, és az anyag szétporlad a bőr alatt. Ezért a felszívódása is lényegesen gyorsabb és hatásosabb. További előnye, hogy beadása nem igényel orvosi segítséget, a műveletet bárki elvégezheti saját maga is.

A feltaláló szerint a készülékkel a különböző védőoltások, vitaminok, gyógyszerek, akár a folyékony, több hónapra garantált fogamzásgátló, vagy például az állatok veszettség elleni oltóanyaga is fájdalom nélkül bejuttatható a szervezetbe.

Az eljárás azonban nem alkalmazható fogászati fájdalomcsillapításra, mert az izmos, rostos szövetekben a nagy ellenállás miatt a belövés fájdalomérzettel járna együtt. A cukorbetegek inzulinadagolására azért nem alkalmazható ez a módszer, mert a pácienseknek nem fix dózisokra, hanem változó mennyiségû inzulinadagokra van szükségük.

A gyártás másfél év múlva Dombóváron kezdődne

Lindmayer István 1975-ben emigrált Kanadába, és néhány éve költözött vissza Tolna megyébe. Gépészmérnökként a kezdetektől fogva a finommechanika, az orvosi műszerek iránt érdeklődött. Több mint húsz szabadalmaztatott találmánya van.

Tű nélküli rendszerek már több évtizede ismertek, elsősorban tömegoltásra használják őket. Lindmayer készülékének előnye könnyű kezelhetősége és kis mérete. Lindmayer három évtizedes kutatásait egy 2002-ben Londonban tartott konferencia ösztönzésére fejlesztette tovább, amikor is egyetlen esztendő alatt saját költségére megalkotta a patronos készüléket, majd az eljárás alkalmazhatóságát a megfelelő engedélyek birtokában a dombóvári kórházban kísérletekkel is alátámasztotta.

A feltaláló a budapesti Iparművészeti Egyetemen tanuló fiatalok számára fél évvel ezelőtt formatervezési pályázatot hirdetett a kereskedelmi forgalomba hozható darab elkészítésére, amelynek eredményét május 25-én hirdették ki.

Jelenleg tárgyalásokat folytat bankokkal, japán és amerikai gyógyszergyárakkal, illetve az Orvosi Műszerkereskedelmi Részvénytársasággal a készülék és a hozzá való patronok gyártásáról, valamint piaci értékesítéséről. Tervei szerint a dombóvári ipari park területén felépítendő üzem másfél éven belül kezdené gyártani az egyszer használatos patronokat és az oltókészüléket, amely becslése szerint a kiskereskedelemben mintegy húszezer forintért lesz kapható.