A statisztikai adatok szerint a belföldi vendégek száma több mint 6 százalékkal, a belföldi vendégéjszakák száma 7 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. Ugyanakkor a szálláshelyeken átlagban, mindössze két éjszakát töltöttek a hazai utazók – derült ki a KSH 2016-os felméréséből.

Az MTÜ a magyar háztartások utazási szokásait vizsgálva arra volt kíváncsi, miért is töltenének hosszabb időt egy-egy helyszínen az utazók. Az eredmények azt mutatták, hogy nem csak a jobb minőségű áruszolgáltatás tesz vonzóvá egy területet, hanem fontos, a minél több információ a kevéssé ismert, de érdekes, eldugott helyszínekről, rejtett kincseikről. A válaszadók közül többen akár hosszabb időre is maradnának az adott térségben, amennyiben részt vehetnek egy különleges fesztiválon, kulturális rendezvényen. Különösen csábítóak az úgynevezett tematikus utak, ezek egy kiválasztott témán alapuló, szervezett kirándulások. Az ilyen programok egyszerre kínálnak ismeretszerzési és kikapcsolódási lehetőséget is.

A fenti felmérést figyelembe véve indította el 2017. június közepén az MTÜ országos kampányát, mely arra inspirálja az utazókat, hogy fedezzék fel a hazai, kevésbé ismert kulturális, épített és természeti értékeket.

A Hegyestű bazaltkúpja a magasból. Tetejéről hasonlóan csodálatos a kilátás.

Különleges természeti kincsek, felbecsülhetetlen értékű, és ritka szépségű geológiai alakzatok őrzője a Balaton-felvidék. Érdekes képződménye a Káli-medencében található a 8 millió éves bazalthegy a Hegyestű. Vulkáni kúpját bányászat vágta ketté, ezáltal váltak láthatóvá a bazaltoszlopok.

Az egykori kőbánya területén ma már geológiai bemutatóhely működik. Az egyik régvolt bányaépületben ismerkedhetnek meg a látogatók a környék természeti értékeivel, a hegy kialakulásának folyamatával és a Balaton-felvidék földtörténetével. Az egykori bányaudvaron pedig a Káli-medence jellegzetes kőzeteiből kerültek minták kiállításra. A bemutatóhely fölött, a Hegyestű tetején található kilátópontról a Balaton, valamint a Káli-medence panorámája bontakozik ki. A látványosságok mindössze néhány száz forintért látogathatóak. A Hegyestű jellegzetes alakjának köszönhetően egyébként a vitorlás hajók egyik gyakori navigációs támpontja is.

Szintén geológiai érdekességet láthatnak azok az utazók, akik gyógyvízben pihentetik fáradt testüket. Az Egertől mindössze 6 kilométerre található egerszalóki sódomb igazi kurriózum. Az egyedülálló geológiai képződményt több ezer év alatt alakította ki a 65-68 Celsius-fokos hévíz, amely 410 méteres mélységből feltörve mészkőlerakódást hagy maga után a felszínen. A lecsorgó vízből kicsapódó maradványanyag mára egy 1200 négyzetméteres, fantasztikus látványosságot hozott létre. A sódomb csak néhány méteres távolságból tekinthető meg, hiszen a napjainkban is feltörő víz rendkívül forró.Az egerszalóki mésztufa egyediségéről az is tanúskodik, hogy a világon mindössze néhány hasonló ilyen üledékképződés található. Az egyik a törökországi Pamukkale (Denizli-medence, DNy-Törökország), a másik az egyesült államokbeli Mammoth Hot Springs (Yellowstone Nemzeti Park).

A hazai úti célokat népszerűsítő kampány a Balaton-felvidéki Hegyestű és az egerszalóki sódomb – megjelenítésével indult, de további csábító úti célokat is találnak fedezdfel.itthon.hu weboldalon.

Magyarország rád vár!
És ha már elindultál, átérezted a táj, település, esemény hangulatát, élményedet ne felejtsd el megörökíteni! Azokat a fotókat pedig, melyek bemutatják hazánk különleges tájait, természeti és épített kincseit, felejthetetlen helyeit és pillanatait, küldd el a Magyar Turisztikai Ügynökség és a National Geographic magazin közös fotópályázatára! Mutasd meg képekben a te Magyarországodat!

A zsűri két kategóriában várja a megragadó vagy éppen meghökkentő képeket, melyek bemutatják az adott helyszín különlegességeit, egy esemény ellesett pillanatát, és újabb utazásra inspirálnak.

1. KATEGÓRIA – MAGYARORSZÁG MOZGÁSBAN
Mobileszközzel készült élményfotók, szelfik felejthetetlen hazai helyekről, emlékezetes pillanatokról,
ország-világgal megosztani vágyott emlékekről.

2. KATEGÓRIA – MAGYARORSZÁG TABLÓJA
Nagy felbontású, fekvő formátumú fotók hazánk felfedezésre váró kincseiről, turisztikai szempontból is izgalmas, festői régióiról, településeiről, látnivalóiról.

A fotópályázatról részletes információ, a pályázati kiírás az www.ng.hu/fotopalyazat weboldalon található.

KÖZÖNSÉGDÍJ
A Magyar Turisztikai Ügynökség emellett közönségdíjat is hirdet a közösségi médiában, Instagramon a #fedezdfel_natgeo hashtag használatával. A közönségdíjról bővebb információ a fotozdle.itthon.hu weboldalon és a pályázati kiírásban található.