Az Év Természetfotója 2016-ban: Daróczi Csaba: Kék és narancssárga
A fotográfus több kategóriában is díjat kapott a pályázatra beküldött fotóival.

A 2016-os megmérettetésen a zsűri több mint 3000 képből válogatott, és az utolsó fordulóban is 125 jó kép versengett a díjakért.

Selmeczi Dániel: Citromromcápaportré
Állatok szemtől szemben; Helyezés: 1. díj
A fotográfus képei több kategórában is díjat kaptak

Ceglédi Ádám: Bearanyozva 
Kategória: Ifjúsági; Helyezés: 1. díj
A fotográfusnak még egy képe kapott elismerést

Szekeres Levente: Udvarlás
Kategória: Ifjúsági kategória; Helyezés: 2. díj
A fotográfusnak még több munkája is kapott elismerést.

„2016 a kiemelkedő kollekciók éve. Volt a mezőnyben két olyan, nyugodtam mondhatom, világklasszis fotós – Daróczi Csaba és Selmeczi Dániel –, akik egyaránt 10-10 képpel jutottak a döntőbe. Ez nagyon ritka ezen a pályázaton, ráadásul mindkettőjüknek 2-2 kategóriagyőzelmük lett. Olyan kicsi volt a két fotós között a különbség, hogy a kiíró úgy döntött: az idén mindketten megérdemlik Az év természetfotósa címet. Az ifjúsági kategóriában sem volt kisebb a verseny. Ceglédi Ádám és Szekeres Levente hajszálra azonos összesített eredményt produkált, úgyhogy itt is két Az év ifjú természetfotósa címet osztottunk ki!” – összegzett Fáth Péter a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke.

Somodi Ferenc: Nejlonhal
Kategória: Rajtunk múlik! Helyezés: 1. díj
A fotográfus lett a Kezünben a Föld kategória győztese is.

Kis Dávid: Hajnali fogás
Kategória: Állatok és környezetük; Helyezés: 1. díj
2016 legszebb magyar természetfotója, valamint A Természet világa különdíjazottja
A fotográfus tövábbi  beküldött képei több kategóriában is sikeresen szerepeltek.

Dr. Kalotás Zsolt, a zsűri elnöke néhány technikai érdekességre hívta föl a figyelmet: „Egyértelműen látszik a digitális fotózás teljes térnyerése. Idén már egyetlen analóg pályamunka sem érkezett! A szenzorok fejlődése is jól tetten érhető, hiszen egyre nagyobb méretű képeket kapunk, volt köztük 100 MB-nál nagyobb is, de a legextrémebb egy 1,2 GB-os összetett csillagászati kép volt. A döntőbe jutott képek 34 százaléka ISO 800 vagy magasabb érzékenységgel készült. A természetfotónál (is) fontos a látvány kiemelése: a döntősök 30 százaléka 200 mm-nél hosszabb gyújtótávolságú objektívet használt, míg a 10-20  milliméteres szupernagy-látószögű objektívek aránya 23 százalék volt.”

A zsűrizés ezúttal is a legszigorúbb szakmai és etikai alapelvek alapján történt. A teljes átláthatóság jegyében a képek elbírálásának két fordulója az internet nyilvánossága előtt zajlott, és a világ bármely pontjáról nyomon követhető volt.

Az www.ng.hu olvasói is találhatnak ismerős fotográfusokat és fotókat a pályázat díjazottjai között. Többször hírt adtunk Tökölyi Csaba, Kércz Tibor, Potyó Imre világversenyeken nyertes képeiről vagy Radisics Milán méhfarkasairól most a hazai megmérettetésen is találkozhatnak újabb avagy már ismerős munkájukkal.

Tökölyi Csaba: Fény az éjszakában
Kategória: Kezünkben a Föld; Helyezés: Dicséretre méltó

Kércz Tibor: Hómajomidill
Kategória: Az emlősök viselkedése; Helyezés: Dicséretre méltó
Ezen kívül még két második helyezést is megkapott a fotográfus.

Potyó Imre: A rigó hálószobája
11. Kategória: Napnyugtától napkeltéig; Helyezés: 1. díj
A fotográfus további képei több kategóriában is elismerést kaptak.

Radisics Milán: Méhfarkas zsákmányával
Kategória: Az állatok viselkedése; Helyezés: 2. díj
A fotográfus egy másik képe az Állatok szemtől szemben kategóriában díjat kapott.

A díjakat 2016. november 8-án adták át a Magyar Természettudományi Múzeumban. Itt láthatta a közönség először Az év természetfotói – Magyarország 2016 című kötetet is, amely az idén először két nyelven, magyarul és angolul jelent meg. A múzeum aulájában 2016. november 8. és december 31. között tekinthető meg a döntőbe jutott 125 természetfotóból álló kiállítás.