Ötletadó útiterveket találhatnak a környező országokban, földön, vízen és a föld alatt is. Gyönyörű felszín alatti helyszínekre invitáljuk az olvasót: rögtön az elején a budapesti városrészre, Kőbánya mélyére. Nem maradnak ki Thüringia tündérbarlangjai, a dachsteini Óriás jégbarlang, vagy Európa legnagyobb karsztbarlangja sem, amely Szlovéniában található.


A Moser-gyárban készült kiöntő 1880-as években.
Fotó: Wikimedia

Ha például Karlovy Varyban, Csehország legnagyobb és legismertebb fürdővárosában járnak, jusson eszükbe a híres cseh üveg is. Az itteni üvegyártás non plus ultrája, a királyok, pápák, hírességek által magasztalt Karlovy Varry-i Moser-kristály. Ha ellátogatnak a Moser-gyárba, megismerkedhetnek a gyártás főbb részleteivel és a különleges kristályüveg történetével.

Görög katolikus fatemplom Uzsokon
Fotó: Wikipedia

Ha keletre utaznának, akkor ne hagyják ki a kárpátaljai fatemplomokat, a mérnöki lelemény csodáit! Egyetlen vasszög sincs bennük, mégis immár három-négy évszázada állnak.

Tervezhetnek tutajtúrát a Dunajec folyón, kajakkal vagy kenuval evezhetnek a Lipcse környéki tóvidéken. No és a rafting! Elsősorban a veszélyt kedvelőknek. A szlovéniai Soča folyón a vadvízi evezéshez elég csupán úszni tudás és fürdőruha, a többiről a helyszíni munkatársak gondoskodnak.

Természetesen a történelmi emlékhelyek is szerepelnek. A csöndes, majki elmélkedéstől a  császárkor hangulatát idéző schönbrunni kastélyig megannyi célpontot találhatnak, akár egynapos kirándulásra is.