A korábban komoly nemzetközi sikereket szerzett Vad Szigetköz című mozi alkotói ezúttal a Kunság rejtett életébe nyújtanak betekintést.

Első pillantásra olyan, mint a többi európai síkság. Egykor a szél, a folyók munkálták, mára lépten-nyomon az ember keze nyomát viseli. A magyar Puszta mégis más. Titkos életet él, ahol mindig történik valami. Ebbe a különös, rejtett világba kalauzolja el a nézőket a  Mosonyi Szabolcs rendező és Bagladi Erika forgatókönyvíró nevével fémjelzett NatFilm Hungary csapata.

Az 52 perces film az első kockától az utolsóig ámulatba ejti a nézőt. Nagy testű madarak lökdösik-taszigálják egymást, a fehér színű, sós tavak forgalma a nagy repülőterekével vetekszik, a homokból buckákat épít a szél, mint a sivatagokban, agancsok csattognak, akár a kardok, és mindezt „megtapsolja” egy bagoly. A legfurább szerzet maga a főszereplő. Régen itt élt, de mivel az ember üldözte, az aranysakál évtizedekre eltűnt. Ez a négylábú ragadozó azonban dacol a veszéllyel: nemcsak visszatér, családot alapít. A fagyos éjszakában az új falka már együtt üvölti: Ez a táj a mi birodalmunk!

Vad vidrát filmezni nem egyszerű dolog, a film készítőinek most sikerült. Amikor befagy minden vízfelület, nem tud vadászni, és a csapzott állaton látszik, hogy napok óta éhezik. A túlélés kényszere kihoz olyan viselkedési formákat, amelyek meglepőek vagy váratlanok. Ez is látható lesz a filmben.
Fotó: VadKunság Facebook

A Vad Kunság a második a NatFilm Hungary, hazánk természeti értékeit bemutató sorozatában. Bagladi Erikát arról kérdeztük, vajon miért tartják fontosnak a „Vad...”-projektet? „Két dolog miatt is. Az egyik, hogy nagyon kevés ’high-end’ természetfilm készül Magyarország élővilágáról, ugyanakkor van rá igény itthon, ezt a magas elvárást próbáljuk kielégíteni mind a televízióban, mind pedig a moziban. A Vad Szigetköz a folyóvízi élővilágot mutatja be, a Vad Kunság egy homokbuckás, pusztai tájról szól. A folytatásban a Balaton és környéke állóvizeinek, mocsarainak élővilágát ismerheti meg a néző, és foglalkozunk majd a középhegységekkel, és készül még egy film az Alföldről, konkrétan a Hortobágyról. A másik ok az, hogy külföldön is keresik az európai témájú filmeket, és külön öröm számunkra, hogy a magyarországi élővilágot tárhatjuk az európai nézők elé” – mondta a forgatókönyvíró, utalva arra, hogy a Vad Szigetközt megvásárolta az ARTE és a RAI a teljes német, francia  és olasz nyelvterületre, a Vad Kunságot pedig úgyszintén megvette a RAI. Bagladi Erika szerint ez azért is jelentős eredmény, mert évtizedek óta ezek az első, kizárólag magyar gyártású és finanszírozású – a Magyar Média Mecenatúra program keretében a Médiatanács finanszírozta – természetfilmek, amelyeket ilyen nagy televíziós társaságok megvásároltak.

Éjszaka nagy a forgalom az üregi nyulak várainak környékén.
Fotó: VadKunság Facebook

A forgatás nehézségeivel kapcsolatban a rendező–operatőr Mosonyi Szabolcs elmondta, hogy a „legrázósabb” feladat a villámos felvételek elkészítése volt. „Autóval mentünk a pusztán a vihar után, mint a viharvadászok. A villámokat nyolcszoros lassításban filmeztük, ahogy az égen végigkúsznak. Ráadásul a képet úgy kellett megkomponálni, hogy a nyúlvár is benne legyen, hiszen a jelenet arról szól, hová bújnak a vihar elől az üregi nyulak.” Ugyancsak emlékezetes volt az üvöltő sakálfalka hangjának a rögzítése. „Februárban, Horváth Zoltánnal a film és a sakálok szakértőjével sötétedés után jártuk az erdőt egy sakálfalka területén egy magnóval és egy nagy teljesítményű hangszóróval felszerelkezve. Ezzel játszottunk le különböző sakálhangokat – először egy magányos hímét, majd egy falkáét, és vártuk a választ. A magányos hím nem jelent veszélyt egy erős  falkára, mert legyőzik, és nem is reagáltak rá. Az történt, amit vártunk. Viszont egy másik, a területükre behatoló falka már más kérdés. Amikor az idegen falka hangját játszottuk le, a területen élő falka tagjai azonnal a közvetlen közelünkbe rohantak, és hangos üvöltéssel próbálták elriasztani a betolakodó falkát, vagyis minket. Az üvöltésből fel tudják mérni egymás erejét. Így készült a tiszta hang, a falka üvöltése, ami a filmben is hallható” – mesélte a rendező.

Amint megtudtuk, már folyik a Vad Balaton gyártása, és a tervek szerint 2017 végére készül el. Előkészítés alatt van a sorozat két következő része, a Vad erdők, vad bércek (         bemutatva a hegyvidékeink élővilágát) és a Vad Hortobágy. A Vad Kunsághoz hasonlóan a Vad Balaton gyártását is a Magyar Média Mecenatúra támogatja.

A Vad Kunság című természetfilmet 2016. március 24-étől vetítik a filmszínházak.

Katt a képre és indul a VIDEÓ!