Az év természetfotója: Daróczi Csaba Szeánsz (Nagyítás)

 A nemzetközi szinten is a legjobbak között jegyzett természetfotós pályázat anyagának válogatásából rendeztek lélegzetelállító kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeumban, amely megnyitó ünnepségén, 2012. november 6-án adták át a pályázat díjait is.

Az év búvárfotósa: Pohl András Ollé

 

A nemzetközi szinten is a legjobbak között számon tartott magyar természetfotósok az idén is alaposan kitettek magukért. A 2012-es, jubileumi pályázatra 315 pályázó 3401 fotóval nevezett. Az elismert szakemberekből álló zsűri az idén használta először a pályázatot kiíró, és a versenyt szervező naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége megbízásából kifejlesztett, saját online szavazórendszert, amely a technikai lebonyolítás tekintetében is a világ élvonalába emelte a megmérettetést.

Az év ifjúsági természtetfotósa: Kurucz Ádám Hajsza

 

A beérkezett pályaműveket a zsűri három lépésben bírálta el – amelyek közül az első kettő az interneten követhető, tehát nyilvános volt –, ennek során szűkítették a legjobbnak ítélt fotók körét 104-re. Ezek a képek láthatók a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában 2012. november 6-án megnyitott kiállításon, és ezek kerültek be az Alexandra kiadásában a megnyitó ünnepség alkalmából megjelenő Az év természetfotói 2012 című kötetbe is.

A pályázatra 2012. április 15. és május 11. között lehetett feltölteni elektronikus formátumban A GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa hivatalos weboldalára. A beérkezett pályaművek közül a zsűri által adott pontok összessége alapján kerültek ki a díjazottak. Az Év Természetfotósa címet 2012-ben Daróczi Csaba nyerte el, akinek Szeánsz című képéért egyúttal Az Év Természetfotója díjat is odaítélték. Fődíjként átvehette Kiss Jenő makói szobrász kisplasztikáját. A 18 év alattiak versenyében a legjobb portfólió alapján Az Év Ifjú Természetfotósa címet az idén Kurucz Ádám, 1994-ben született soproni diák kapta, aki egyben az ifjúsági kategória győztese lett. A legjobb búvárfotós elismerést az idén Pohl András érdemelte ki a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében.

Az Év Természetfotósa pályázat névadó szponzora az idén is a GDF SUEZ, a cégnek köszönhető, hogy ezúttal is szerepelhetett a kiírásban A természet energiái kategória, amelyben ezúttal is igen magas színvonalú verseny alakult ki.

A pályázatra az idén 14 kategóriában lehetett nevezni, amelyek között most szerepelnek először külön a fekete-fehér természetfotók. A kategóriákon túl pályázni lehetett a Dr. Tildy Zoltán-díjra, amelyet annak a 24 év alatti pályázónak ítél oda a zsűri, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldte be a „Madarak viselkedése” kategóriában. Pályázni lehetett továbbá a leginkább humoros felvételre. Azok a kategóriadíjat nyert képek, amelyek a Pannon Ökorégióban készültek, további elismerő oklevelet és a különdíjhoz járó + 1 pontot kaptak; emellett a legszebb magyarországi tájkép is különdíjat kapott.

A 20 éves jubileum alkalmából további meglepetésekkel is előrukkolt a naturArt! A hagyományos rendezvény a kor kihívásának megfelelően az idén először digitalizálódott: a kiállítás anyaga iPad-en is megtekinthető a Pameran alkalmazásban, illetve a magyar felhasználók részére ingyen letölthető az Apple iBook store-ból. A szervezők a naturArt Facebook-oldalán alkalmazással kedveskednek a publikumnak: ott is megtekinthető mind a 104 kép, amelyekre szavazni is lehet. A legtöbb szavazatot kapott fotó lesz a pályázat közönségdíjas képe.

Daróczi Csaba Szarvas utca

Fáth Péter (Még) itt is van élet

Kaszás Norbert Glória

Kerekes M. István Jin-Jang

Nagy Zoltán Gergely Téli történet

A GDF SUEZ Az Év Természetfotósa 2012 pályázat kiállítása a magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában 2012. december 31-éig ingyenesen tekinthető meg a múzeum nyitva tartási ideje alatt.

Forrás: ng.hu