Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Természet

Elvágyódás és összetartozás – képeslapok Tahitiról

2017.05.16.Kisgyörgy Éva
National Geographic Magyarország

„Talán az elásott placenta lehet az oka…” - morfondírozott India, egy tahiti lány, amikor arról beszélgettünk, miért vágyik vissza minden szigetlakó a szülőföldjére.

Meglepett arcomat látva elmesélte, Tahitin a gyermekek születése után a placentát elássák a szülők a családi ház udvarán vagy valamely más, a családnak fontos helyen. A legtöbbször egy kis facsemetét is ültetnek arra a helyre, ahol a méhlepény a földbe kerül. Talán bizarrnak tűnik, de az egyik házigazdámtól olyan esetről is hallottam, hogy albérletben élő fiatal szülők a mélyhűtőben őrizték a placentát, amíg meg tudták vásárolni a saját otthonukat, hogy annak kertjében méltó helyen áshassák el.

India, aki a világot bejárva, visszatért szülőföldjére.

India szülei elváltak, amikor ő hároméves volt, olasz apja magával vitte Európába. A kislány Bolognában végezte el az iskoláit, de mihelyst 18 éves lett, visszatért Tahitira, és esze ágában nincs máshol élni. A beszélgetésünk fültanúi hevesen bólogattak. Tahitin mindenki egyszerre érzi az elvágyódást és a röghöz kötöttséget. Elvágyódnak, mert annyira elzárva érzik magukat ezen a pici szigeten, hogy mindenképpen szeretnék megismerni a nagyvilágot, de miután néhány évet külföldön tanulnak, dolgoznak vagy utaznak, szinte kivétel nélkül visszatérnek szülőföldjükre.

Amikor az okokat kérdezem, kicsit tanácstalanul néznek rám és csak azt ismételgetik: jó itt. Bár Tahitin is megvan minden probléma, mint a világ többi részén (az alkoholizmustól a bűnözésig), minden sokkal kisebb mértékű és ezeket bőven kompenzálják azok az értékek, amiket máshol nem találnak meg. Ilyen elsősorban a tágabb értelemben vett családok összetartása. „Ha elutazol, nemcsak a szüleidet és egy-két testvért veszítesz el, de nagyszülőket, nagynénik és nagybácsik tucatjait”. Az idősek ugyanis mindig együtt élnek a következő nemzedékekkel és a családok a távolabbi rokonokkal is jóval gyakrabban tartják a kapcsolatot, mint például mi Európában.

Ugyancsak a közösségi összetartozás jele, hogy férfiakon és nőkön egyaránt rendkívül gyakran látni tetoválást. A tetoválás a tahiti “tatu” szóból származik, melynek jelentése megjelölni, nyomot hagyni valamin. A nagyvilágban James Cook kapitány csendes-óceáni utazásai után terjedt el, aki még egy tetováló művészt is magával vitt Angliába. Ugyancsak helyiektől tudtam meg, hogy régen a mintákat nem maguk választották az emberek, hanem ez a társadalmi rangtól és anyagi helyzettől függött. A tetováló művész ezek alapján tudta, kinek milyen mintát készíthet. A misszionáriusok megjelenésével eltűntek a tetoválások, ugyanis ők minden helyi hagyományt üldöztek – a fűszoknyáktól a táncokon át a testre rajzolt mintákig. Az utóbbi évtizedekben azonban újra fellángolt ez a divat, de most már szabadon választható mintával. Ezzel együtt sokan még most is ragaszkodnak a hagyományokhoz, vannak például családi minták, melyeket generációk sora varrat magára. Azzal is a múltat idézik, hogy kizárólag egy színt, a feketét használják.

Tahitin töltött második napomon már én is úgy éreztem, mindenkit ismerek és már mindenkinek adtam puszit. Itt ugyanis mindig mindenki két puszival köszönti a másikat. Ha már egy ismerős van, akkor beindul a dominó. Az utcán sétálva ugyanis ha belefutunk az ismerős ismerőseibe, ő rögvest bemutat mindenkinek, és rögtön puszilkodunk.

Megkérdeztem egy ideiglenesen itt dolgozó, Párizsból érkezett urat, mennyire volt ezt nehéz megszoknia, hiszen otthon a franciák nem éppen a kitörő közvetlenségükről ismertek. „Két nap alatt természetes lett” – felelte nevetve. „Majd visszaszokni lesz nehéz, ne pusziljak meg mindenkit Párizsban”. A közvetlenség nemcsak ebben nyilvánul meg, de abban is, hogy egyáltalán nem használják a magázós formát, mindenki tegez mindenkit, és a hierarchia sokkal kevésbé jelentős, mint a világ más részein. Itt teljesen elfogadott, hogy tegezve megszólítson valaki egy minisztert, ha valamire épp kíváncsi annak működésével kapcsolatban.

Kilátás Moorea legmagasabb pontjáról

Kirándulás Tahiti belső vidékére

Népszerű sport a stand up paddling (SUP- állószörf). Hacsak egy fél órára is, a parthoz közel élők vagy dolgozók, kiugranak a vízre egy SUP-ra, gyakran rendeznek versenyeket is.

Voltam már korábban is olyan szigeteken, melyek Franciaországhoz tartoznak (Réunion, Martinique, Guadeloupe), de Francia Polinézia egészen más. Itt nincs olyan határvonal a franciák és őslakosok közt, mint a többi szigeten, hanem abszolút a helyi kultúra dominál. Sokat beszélgettem erről az itt élő franciákkal és helyiekkel, vajon mi lehet az oka. Arra jutottunk, hogy az egyik az, hogy itt szokatlanul magas, mintegy 70 százalék az őslakosok aránya (míg a többi polinéz területen ennél jóval kisebb, például Új-Zélandon 15 százalék, illetve Hawaiion 10 százalék), a másik pedig az itteni őslakosok magával ragadó közvetlensége, kedvessége. Nincs az a francia, aki ne vetkőzné le itt a megszokott merevségét és ne lazulna hozzá a helyiekhez. Ugyancsak egy Papeeteben dolgozó francia üzletembertől tudtam meg, Tahitin teljesen természetes, hogy ebédidőben kimenjenek a dolgozók kicsit kajakozni, ha épp szép az idő – nem lehet olyan fontos egy határidő vagy feladat, hogy felülírja a természet szeretetét.

Vanília

Ananász

No de mit lehet csinálni egy turistának ezeken a csodálatos trópusi szigeteken? A legtöbb látogató nászútra, vagy valamely kerek születésnap, kerek házassági évforduló ünneplésére érkezik a lélegzetelállítóan szép, de meglehetősen drága régióba. A pihenésen túl, népszerűek a szigetek belső részeibe tett dzsiptúrák, ahol akár vanília- és ananászültetvényeket is meglátogathatunk. Ez a két termés a húzóágazat, a turizmus és a gyöngytenyészet után. A világhírű fekete tahiti gyöngy ugyan nem fekete, hanem a szivárvány minden színében előfordul, de főleg sötét, irizáló színekben a sötétzöld, sötétlila és ezüstszürke árnyalataiban. Ugyancsak téves a tahiti megnevezés, mert nem Tahiti szigetéről, hanem az attól észak-keletre fekvő Tuamotu és Gambier szigetcsoport korallzátonyairól származnak. Az viszont vitathatatlan, hogy a gyöngyök különlegesek és gyönyörűek.

A terület gyöngytermője a Pinctada margaritifera. A kagyló belsejében található gyöngy számtalan színű lehet, ám a sötétebb a gyakoribb, köztük a leghíresebb a fekete. Ma már elkülönített tengeri farmokon tenyésztik a gyöngyöket.

Minden kényelemmel ellátott luxushotel, a Four Seasons Bora Borán

Bár én csak három hetet töltöttem ebben a földi paradicsomban, és se elásott méhlepény, sem nagy család nem köt a szigetekhez, mégis ugyanazt a sóvárgást éreztem, ahogy felültem a repülőre: egyszer muszáj lesz visszatérnem ide…

Írta és fényképezte: Kisgyörgy Éva – travellina.hu

Rakoncátlan makákók Thaiföldön

Rakoncátlan makákók Thaiföldön

A thaiföldi Lop Buri tartományban külön rendőri egységet állítottak fel a rosszul viselkedő makákók ellen - tette közzé a hírt az MTI.

Csak ön után!

Csak ön után!

Gesztusokkal kommunikál a mi széncinegénk távol-keleti rokona, a japán széncinege.

A tavaszi meleg idővel a kullancsok is megjelennek

A tavaszi meleg idővel a kullancsok is megjelennek

A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - tette közzé a HUN-REN Ökológiai Központ közleményét az MTI.

Egyre korábban érkezik a kiscicaszezon

Egyre korábban érkezik a kiscicaszezon

Az állatmentők tapasztalatai alapján egyre korábban kezdenek születni a kiscicák, és egyre hosszabb időn át tart a szezon.

Az evolúció előretolt bástyája, az Aldabra-atoll

Az evolúció előretolt bástyája, az Aldabra-atoll

Az UNESCO Világörökség védelmét élvező sziget különleges körülményeket biztosít az itt élő állatok számára.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket