József, Bánk2024. március 19., kedd
Tájképfotózás Balassával

Gyakorlati javaslatok posztapokaliptikus tájak fotózásához

2018.01.18.Balassa László
National Geographic Magyarország

Ebben a második cikkben inkább gyakorlati dolgokra koncentrálok, szemben az első rész lelki vonalával.

Az elhagyatott helyeken való fotózásnak sok gyakorlati oldala van, melyek megismerése nélkül nem szívesen viszek senkit ilyen terepre, azt meg nem is javasolnám, hogy egyedül menjen. Az elhagyott helyek valójában kevés esetben elhagyottak. Sok esetben vannak bent lakók. Számtalan országban jártam elhagyatott helyeken és szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy legritkább esetben fordult elő olyan hogy egy ott lakó hajléktalan agresszívan lépett volna fel velem szemben. Nagyon fontos a kommunikáció, bár nincsenek  minden helyzetre jó megoldás, de azt el tudom mondani én mire figyelek mit viszek magammal és mit nem.

Az első szabály: Nem magányos nőknek való terep!
Volt, hogy előadásomon egy női kolléga odaszólt hogy ő bizony sok vacak helyen fotózott, és sosem történt vele semmi úgyhogy szerinte mindenki mehet bátran!

Általában nem azokkal a helyzetekkel van baj, amikor nem történik semmi, hanem azokkal mikor igen, ez pedig teljességgel kiszámíthatatlan. Hölgyek menjenek kísérővel úgy sokkal biztonságosabb!

Mielőtt belépek egy helyszínre, előtte, hangosan megkérdezem, hogy ha van-e ott valaki ne érezze úgy hogy rátörök, és én is tudjam hogy nem leszek egyedül. Ha már beléptem miután gyorsan végigpásztáztam a látható terepet azonnal a mennyezetet nézem meg. Sok esetben az épületek mennyezete életveszélyes, ilyenkor kerülöm az omló részeket. Minden alkalommal megjegyzem hol mentem be, mert sok gyárépületnél teljes labirintust találok. Ha ajtó van, amin beléptem akkor kitámasztom. Az első dolog amit megfigyelek bent hogy merre van menekülő útvonal az ajtón kívül? Ez azért nagyon fontos, mert ha senki nem válaszol bentről annak két oka lehet: nincs ott senki, vagy nem akar válaszolni.

Válasszunk mindenképpen olyan táskát ami illeszkedik testünkhöz hogy ne gátoljon minket ha szűk helyeken kell átbújnunk (ez gyakran előfordul) ha ne adj isten sietnünk is kell komoly gondot jelenthet egy olyan fotóstáska amivel felakadunk vagy beakadunk falfelületekbe, kilógó tárgyakba stb. Minél kevesebb cipelnivaló legyen nálunk, hiszen egész nap nehéz a terepen mozgunk (sokszor törmelékek közt, leszakadt lépcsőkön), így nem árt ha marad energiánk a nap végére is. Nagyon fontos a megfelelő lábbeli. Ahány helyszínnel eddig találkoztam mindenhol rengeteg üvegszilánk volt. Vastag talpú erős cipő kellő biztonságot ad a terepen való mozgáshoz.

Lámpa!
Minden esetben legyen nálunk elemlámpa. Manapság már nagyon erős ledes lámpákat lehet vásárolni különböző célokra. Én a sajátomat rengeteget használom a témák bevilágítására is, de nagyon sokszor jól jött bevilágítani a sötét sarkokba vagy bemenni olyan helyekre, ahol szinte teljes sötétség volt. Egy 1000 lumenes fegyverlámpát választottam. Azért ragaszkodtam a fegyverlámpához mert nem szórt fényt hanem nagyon erős irányított fénysugarat ad így azon kívül hogy használható terek bevilágítására, esetleges veszély esetén beltérben sokklámpaként is működhet, tehát ha valakinek az arcába világítunk vele az egy rövid időre elveszítheti látása jó részét, és összezavarodhat pár másodpercre amíg mi egérutat nyerhetünk.

Vágóeszköz
Magyarországon szinte mindenkinek a zsebében van egy bicska így azt hiszem nem meglepő, hogy annak aki ilyen terepre megy fotózni az alapfelszerelések mellett egy vágóeszköz egy kritikus helyzetben életet menthet. Ne értsenek félre nem arra gondolok hogy Rambóként mindent és mindenkit lekaszabolva fogunk haladni a terepen. A kés sokkal inkább arra hivatott ezen a terepen hogy ha úgy adódik fel tudjunk feszíteni vele egy ajtót, vagy ha annyira szorult helyzetbe kerülünk akár falat bonthassunk vele. Így már érthető hogy azt mondom erre nem alkalmas egy bicska. Nálam személy szerint mindig fix pengés kés van. Ezt kizárólag terepen használom a munka végeztével visszakerül a táskába. Elmondom milyen szempontok alapján választottam talán így meg tudom könnyíteni másoknak is a kiválasztást. Legyen nehezebb, mert a kés sújtási ereje nagyon fontos hisz ez nagyban növeli a vágási más esetben törési hatékonyságát. Megfelelő pengevastagság minimum 5mm. Ez azért , hogy lehessen vele feszíteni, akár ajtót, deszkát, bármit amire szükségünk van. Figyeljünk oda, hogy a markolat ne csússzon, és az ujjainkat valami védje attól, hogy a vágóélre csússzanak használat közben. Olyan tok legyen hozzá amiből gyorsan és biztonságosan ki lehet venni és visszahelyezni, magától semmiképp ne tudjon kiesni, nálam ez a kydex tok volt.
Gondolkodjunk mindig úgy, mindig jobb ha van nálunk valami ami nem kell mintha nem lenne nálunk valami ami kellene.

A személyes kommunikáció
A legtöbb kérdést arról kapom, hogy hogyan kommunikálok, hogyan érem el hogy a kamera elé álljanak a modelljeim ezeken a helyszíneken. Van egy előnyöm amit nem tudok megtanítani senkinek, ez pedig az hogy és ilyen környezetben nőttem fel.

Lássuk milyen tanácsokat tudok adni önöknek! Minden esetben nagyon közvetlen vagyok, és mint régi barátot üdvözlöm majd azonnal egy kérdéssel indítok. Ha vannak a falakon firkák, festmények, graffitik, akkor arról kérdezem nem tudja e ki csinálta, mert engem igazából ez érdekel nem őt szeretném fotózni. Ezzel elindul a kommunikáció amit addig folytatok, és úgy irányítok, míg végül ő kér meg hogy fotózzam le. Innen nyitott utunk van mert körbe fog vezetni, ha vannak mások be fog mutatni, és a következő látogatáskor már mint ismerőst üdvözölhetnek.

Az egyik hely, amit így megszerzünk magunknak, kulcs lehet a következőhöz és így tovább. Nagyon különleges történetekkel, életutakkal találkozhatunk és csodálatos képeket készíthetünk ha kellőképp ügyesen kommunikálunk és nem zárkózunk el az elől hogy új embereket ismerjünk meg!

Minden kihalt ház, épület addig , míg találunk benne nyomokat tárgyakat amik utalnak az ott lakókra, a régi állapotokra. Lehetnek ezek bútorok, képek a falon, eldobált gyerekjátékok. Ezek teszik a képet működővé, ezek azok amik történetet ha úgy tetszik lelket adnak a dolognak. Ilyen terepre szinte mindig széles látószögű objektívet viszek, hogy minél nagyobb tereket mutathassak meg de ez már a következő cikk anyaga.

Posztapokaliptikus tájakon

Posztapokaliptikus tájakon

Vannak olyan helyek ahol megváltozik és megáll az idő, ahova belépve a külvilág csak illúziónak tűnik. Minden alszik.

Tájak feketén-fehéren

Tájak feketén-fehéren

A fekete-fehér tájképek egy teljesen külön szegletét képviselik a fotográfiának.

Romantika a tájképfotózásban

Romantika a tájképfotózásban

A klasszicizmus szabályainak elvetéseként a 18. században megjelenik a romantika a természetkultuszával, szenvedélyével, óriási kontrasztjaival.

Tájképfotózás mesterfokon

Tájképfotózás mesterfokon

Most induló sorozatunkban Balassa László fotográfustól kaphatnak ötleteket, gyakorlati tanácsot a különleges természetfotók készítéséhez.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket