Október 9-én, az esti órákban a Hold az Aldebaran közelében látszik: a csillag a Hyadok nyíl alakú halmazának ragyogó, sárgásvörös éke, őszi estéink jellegzetes látványa
Forrás: Stellarium

Ilyenkor holdmentes estéken még a nyári Tejutat is megfigyelhetjük, de már találkozhatunk a jellegzetes téli csillagképekkel is az éjjel második felében, ráadásul néha egy-egy fényes meteor is átszáguld az égen.

Telihold október 5-én este
Az ősz első teliholdját 5-én figyelhetjük meg, kedvező helyzetben, ugyanis napnyugta után néhány perccel kel majd fel a Hold. Keleti határunk közelében 18:20-kor, Budapesten 18:30-kor, a nyugati országrészben 18:40-kor bukkan fel a látóhatáron, szinte egészen pontosan keleten. A Hold ősszel már egyre magasabbra kúszik az éjjeli égbolton, ezt két szempontból érdemes fejben tartani: egyrészt gyorsabban (meredekebben) is emelkedik, így a kelő teliholdat magában foglaló tájkép készítésére picit kevesebb időnk jut, mint nyáron; másrészt viszont, ha az éjjeli tájat szeretnénk holdfényben megörökíteni, a fák, tereptárgyak árnyéka rövidebb lesz, így kevésbé lesz zavaró a jelenlétük. Mivel októberben elkezdenek színesedni az erdők, és a vadászidénynek is vége, érdemes lehet kimozdulni és aranyló lombú fákkal, érő bogyóktól vörös bokrokkal teli tájat fotózni az őszi holdfényben.

A Holdat az őszi madárvonuláskor akár így is megörökíthetjük
Fotó: Pázmándi Sándor

Mars és Vénusz együttállás 6-án hajnalban
Az igen fényes Vénusz és a még mindig halványan látszó Mars október első napjaiban látványosan közeledik egymás felé a hajnali égen - legközelebb, alig egyharmad fokra, 6-án lesznek. A látszólagos távolságuk ekkor kisebb a telihold átmérőjénél, alapvetően egy ilyen közelségű együttállás nagyon látványos volna, ha a Mars fényesebb lenne. A ragyogó Vénusz mellett azonban eltörpül a vörös bolygó fénye, és igazán csak binokulárban, kisebb távcsőben mutat majd szép látványt a páros. Mivel egyre később világosodik, már nem kell annyira korán kelni annak, aki szeretné megfigyelni: másfél órával napkelte előtt, fél 6 körül 6-7 fok magasan állnak a keleti horizont felett, de még 6-kor is megfelelő lesz a pirkadati égi háttér a megfigyelésükhöz. (Mivel ezen az éjszakán van telihold is, nagy sötétségre a korábbi időpontban se számíthatunk).

Hold-Aldebaran együttállás 9-én este
Az együttállás a kora este során lesz a legszorosabb, holdkeltekor alig több mint fél fokra lesz a Hold felett (kissé jobbra) a fényes, sárgásvörös Aldebaran, este 10 felé már 1 fok, éjfélkor 2 fok távolság választja el őket egymástól. Mivel a Hold ekkor 78 százalékos megvilágítású, könnyebb lesz megfigyelni a párost, ha picit távolodnak egymástól. A holdkelte ideje ezen az estén a keleti határainknál 20:38, Budapesten 20:49, nyugaton pedig 21:00. Amennyiben tiszta a horizont, érdekes lehet persze a felbukkanó közeli párost is fotózni, de szabad szemmel való megfigyelésre alkalmasabb a kicsit későbbi időpont.

Szaturnusz, a kora esti órák dísze
A hónap első felében még jó láthatósága lesz a gyűrűs bolygó, bár egyre korábban lenyugszik (1-jén még 21:45 felé, 15-én már 21:00-kor), távcsöves megfigyelők számára ez az időszak lehetőséget ad néhány utolsó pillantásra. A bolygó igen alacsonyan áll a délnyugati égen, és bár a fényessége miatt nem kell megvárnunk, míg teljesen besötétedik, mivel az őszi időszakban egyre többször alakulhat ki párásság, köd, s a tartósabban felhős idő is gyakori vendég ilyenkor, érdemes lehet kihasználni az adódó lehetőségeket. Még 15 fok magasan láthatjuk a Szaturnuszt napnyugta után egy órával, ha a horizont párás is, ekkor még jól megfigyelhető lehet.

Októberi meteorrajok
Sajnos a hónap első felében a holdfény zavarja a meteorok megfigyelését, de nem szabad megfeledkeznünk a számos, ebben az időszakban aktív rajról mégsem. Az előző hónapban már említett Tauridák (Északi- és Déli Tauridák) kevés, ám annál fényesebb hullócsillaggal örvendeztetik meg a megfigyelőket, így akár teliholdkor is megpillanthatunk közülük egy-egy szép, általában ragyogó zöld meteort.
8-án, vagyis sajnos telihold után 3 nappal tetőzik a Drakonidák meteorraja, ez a raj se a sok meteorjáról híres, nagyjából óránként 1 rajtag érkezik, azonban a rajtagok különlegesen szépek, mivel igen lassúak és hullásuk közben sziporkázó nyomot hagynak, a fényes Drakonida meteor úgy néz ki, mintha egy csillagszórót hajítanának át felettünk az égen. A raj maximuma 8-án lesz, ekkor a Hold este 8 után pár perccel kel, érdemes lehet az égre nézni még holdkelte előtt kicsit. 
11-én tetőzik a Delta Aurigidák raja, ez a raj a maximumkor is csak 1-2 meteort produkál óránként, e hullócsillagok kimondottan gyorsak, de szintén akadhat köztük látványos fényességű is.

A hónap legjelentősebb, már másodikától aktív meteorraja az Orionidák - az áprilisban látható Lyridák mellett a másik raj, amelynek szülő égiteste a Halley-üstökös. A holdfény viszont sajnos ezt a rajt is zavarni fogja a hónap első felében, bár a maximum csak 21-én lesz, ám mivel ez a raj már viszonylag sok hullócsillagot ad, érdemes figyelni a maximum előtti időszakban is. A belőle hulló, közepes sebességű meteorokat az éjszaka második felében figyelhetjük meg, a hónap közepi napokban már akár óránként 5-10 meteort is láthatunk.
Szerencsére a hónap második felében kedvezőbb körülmények várnak majd a meteorvadászokra, így az október eleji időszakot tekinthetjük felkészülésnek is.

Teliholdkor is láthatunk meteorokat, ha szerencsénk van, a holdfényben úszó őszi táj felett felvillan egy-egy fényesebb hullócsillag.
Fotó: : Juan Carlos Casado APOD/ NASA