A kelő telihold, hasonlóan a Naphoz, a horizonton még vörös, majd egyre magasabbra emelkedve világosodik a színe, tiszta időben ilyen látványos, légkörünk szűrő hatását jól szemléltető kompozit kép készülhet egy holdkeltéről.
Fotó: Kapiller Zoltán

Telihold szeptember 6-án
Az első őszi teliholdat 6-án láthatjuk, a legnagyobb megvilágítást a hajnali holdnyugta előtt éri el hazánkból, ekkor 99,9 százalékos lesz, ám az esti holdkelte idején is még 99,2 százalékát éri napfény, a különbséget szabad szemmel nem fogjuk észrevenni. Már akár 5-én este is igencsak telinek látjuk égi kísérőnket, így az időjárástól függően választhatunk a kedvezőbb megfigyelési időpontok közt. A holdkelte időpontok 5-én: a keleti határnál 18:53, Budapesten 19:03, nyugaton 19:13. Másnap, vagyis 6-án hajnalban a Hold keleti végeinken 05:48-kor nyugszik, Budapesten pontban 06:00-kor, nyugaton 06:11-kor tűnik el a látóhatáron. 6-án este a holdkelte ideje keleten 19:21, Budapesten 19:33, nyugati határunk közelében pedig 19:43.  Fényviszonyok szempontjából a 6-án esti a legkedvezőbb, hiszen ekkor már napnyugta után kb. 20 perccel bukkan fel a Hold a keleti horizonton, így kissé sötétebb égen, kontrasztosabban láthatjuk – persze tiszta idő esetén.

Hold-Neptunusz együttállás 6-án hajnalban
A Neptunusz nem tartozik a könnyen megfigyelhető bolygók közé, hiszen távoli és Földünkről nézve igen halvány égitest, így csupán távcsővel, binokulárral láthatjuk. A telihold közelsége ezt a problémát tetézi a szóródó holdfénnyel, így az együttállás kimondottan a kihívások kedvelőinek való esemény most. Ha párás, poros, felhős ég vár, akkor nem is érdemes próbálkozni, ám egy tiszta, például hidegfront utáni égbolton már rálelhetünk a távoli kék gázbolygóra: éjjel 2 táján a Hold felett, kissé balra 3,5 fok távolságban lesz, hajnali 4-kor szinte pontosan a Hold felett várja a rászegeződő távcsöveket. A Neptunusz ezekben a hetekben a legfényesebb, 4-én lesz legközelebb Földünkhöz, 5-én pedig szembenállásban lesz a Nappal, így aki nagyobb távcsővel szeretné megnézni, annak ez az időszak a legkedvezőbb - célszerű persze megvárni, hogy ne a telihold közelében álljon a bolygó.

Merkúr és Regulus 10-én hajnalban, folytatás Marssal együtt 13-án
Az Oroszlán csillagkép legfényesebb csillaga, a Regulus immáron a hajnali égbolton fog feltűnni, ráadásul 10-én a Merkúr társaságában. Az együttállást napkelte előtt egy órával érdemes megnézni, már ugyan piroslik a horizont, azonban az ekkor 5 fok magasságban álló égitestek fényesek és tiszta idő esetén könnyen észrevehetjük őket. Alig fél fok választja el egymástól a Regulust és a Merkúrt, ráadásul 2 fokkal alattuk, kissé balra a Mars is ott lesz - a vörös bolygó azonban még halvány, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül megpillantani. Az együttállást hajnali 05:10 - 05:30 között érdemes keresni az északkeleti horizont felett.
13-án a Mars is kissé jobban látszik már, szintén egy órával napkelte előtt a három égitest szép ferde sort alkot, egymástól 2,5- 2,5 fokra látszanak majd. 13-án még egy ráadás vár a távcsöves megfigyelőkre: ezen a hajnalon a Merkúr felét éri a Nap fénye, idegen kifejezéssel a Merkúr dichotómiáját láthatják majd. Véletlen egybeesés, hogy ugyanezen éjjelen a Hold hasonló arcát mutatja majd, ekkor lesz ugyanis utolsó negyed.

Szeptember 13-án a hajnali égen a Regulus, a Merkúr és a Mars hármas együttállására vadászhatnak a korán kelők
Forrás: Stellarium


Szeptemberi hullócsillagok
Az ősz kezdete nem a meteorokról híres, ám ebben a hónapban is vannak aktív, bár az augusztusinál sokkal gyengébb rajok. A holdfázis nem kedvez viszont a meteormegfigyelésnek a hónap első felében, inkább a hónap közepe táján érdemes a hullócsillagokat keresni. Az augusztusban megismert Perseidák szeptemberi „testvére” az Epszilon Perseidák pont a telihold körüli napokban tetőzik, de ez a kevés, ám jellemzően fényes meteort produkáló raj okozott már váratlan meglepetéseket. A hónap legelejét az Aurugidák raja teheti érdekessé, bár szintén kevés hullócsillagot ad, a maximuma idején nem ritka a fényes meteor - a hónap legelső éjszakáin, még kevésbé zavaró holdfény mellett akár velük is találkozhatunk. Mindkét raj jellemzően csak néhány meteort ad egy-egy éjszaka során, főként a hajnal előtti órákat érdemes rászánni a megfigyelésre, ha kedvező az időjárás. A hónap harmadik raja, amely majd az ősz további részében egyre növekvő aktivitású lesz, a Déli Tauridák szeptember 10-étől jelenik meg égboltunkon. Két évvel ezelőtt ez a raj az egész őszi időszakban számtalan rendkívül fényes tűzgömbbel jutalmazta a megfigyelőket. Bízzunk benne, hogy az idei ősz során is hasonló élményekkel szolgál majd!

Gyakorlati tanácsok az őszi éjszakákra
A népi mondás szerint az „ember” végű hónapokban már ne üljünk a földre, mert hideg - van benne sok igazság, a hosszabbodó éjszakák során egyre alacsonyabbak lesznek a minimumhőmérsékletek, s emiatt főként a hajnali órákban egyre gyakoribbá válhat a köd. A fotósok számára igen zavaró a légköri pára akkor is, ha nincs köd, hiszen lecsapódik a felszerelésre, főként a lencsékre. Különösen igaz ez a völgyekre, mélyebben fekvő vagy víz közelében lévő helyszínekre.

Ilyenkor két dolgot tehetünk: vagy hazamegyünk lógó orral, vagy valahogyan megoldjuk az objektív páramentesítését. Ehhez ma már kaphatóak készen is objektívfűtések (kis szalagok, amit az objektív köré erősíthetünk, s a bennük futó hajszálvékony fűtőszál langyosan tartja a lencsét, így nem csapódik le a pára), de elektronikai téren ügyes kezűek maguk is készíthetnek ilyesmit. A páramentesítő akkumulátorról vagy elemről is üzemeltethető, de akad, amit az autó szivargyújtójáról tudunk használni.
Ha harmatos a fű, számítsunk rá, hogy hamarosan harmatos lesz a fotóállvány, majd a gép is - a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük a „veszélyt”, hogy az állvány lábán óvatosan végighúzzuk az ujjunkat - ha ez már nedves, akkor megkezdődött a lecsapódás, és valószínűleg igen hamar a gépünk is párás lesz. Mivel a köd, főként, ha sekély, csak a talaj közelében látszó ködről van szó, nagyon látványos is lehet a csillagos égbolttal, így az őszi éjszakákra érdemes páramentesítésre felkészülten kitelepülni.

A hűvös őszi éjszakákon a talaj közelében gyakran képződik sekély ködréteg, misztikussá varázsolva a tájat, megfelelő páramentesítéssel a felszerelésünket megóvhatjuk, és készíthetünk hasonlóan éteri szépségű képeket.
Fotó: Mihaly Tomka