Skyline – Felhőkarcolók Frankfurtban.   Fotó: Lukács Írisz


Már messziről látszik a város sziluettjét meghatározó felhőkarcolósor, a Skyline, amely miatt Frankfurtot szellemesen „Mainhettennek“ is becézik. A magasabb épületek tetjéről, mint például az Intercontinental 21-dik emeleti rendezvénytermének teraszáról a panoráma tényleg a Nagy Almát idézi.

Nem is gondolnánk, hogy a bankközpontként elhíresült Frankfurt, amely a kontinens egyik legnagyobb repülőterével büszkélkedhet, mindössze 670 ezer lakost számlál. A városkép egy igazi építészeti eldorádó, mindenütt századfordulós házak, szobrok, szökőkutak bújnak meg a modern üvegpaloták között. Mintapéldája ez annak, hogy a régi és az új  hogyan élhet békében egymás mellett. De igaz ez a városra más szempontból is, hiszen a lakosság majd 30 százaléka külföldi, az integráció itt nem okoz problémát. A bérek 30 százalékkal magasabbak, a német átlagnál, a munkanélküliség alacsonyabb, így Frankfurt nemzetközi szinten a 15. helyen áll a városok életminőségét vizsgáló listán.

Zöld fővárosok

Az „Európa Zöld Fővárosa” díjat a környezettudatos városok kezdeményezésére alapította az Európai Bizottság. A díjat minden évben egy olyan város kapja, amelyik élen jár a környezetbarát városi élet kialakítása terén. A díjalapító rendezvényt 2008. május 22-én tartották Brüsszelben. A versengésben bármely olyan európai város elindulhat, amelynek legalább 200 000 lakosa van. A díj az európai városok kellemesebb, egészségesebb, élhetőbb lakóhellyé válását kívánja előmozdítani.

Európai zöld fővárosok:

2010. Stockholm
2011. Hamburg
2012. Vitoria-Gasteiz (Spanyolország)

A Majna-parti metropolis köztudottan első számú célja, hogy elnyerje az Európai Bizottság Európa Zöld Fővárosa címét, így nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, illetve arra, hogy a lakosoknak egészséges életkörülményeket teremtsenek. Ezek után nem meglepő, hogy a bicikliseknek is kedvez a város: a jól kiépített kerékpárút-hálózat mellett rengeteg biciklitárolót találunk, a belváros egyirányú utcáiban pedig kerékpárral szinte mindenhol kedvünkre közlekedhetünk.

A környezetvédelemhez hozzátartozik az is, hogy energiatakarékos épületeket építenek vagy a régieket modernizálják, így Frankfurt az elmúlt években az energiatakarékos iroda- és lakóépületek, illetve a passzívházak városává vált. Az irodák közül kiemelkedő példa a Deutsche Bank nemrégiben renovált üveg ikertornya. Az átépítés után az épület energiafelhasználása a felére, a vízszükséglet 70 százalékkal a széndioxid-kibocsátás pedig majd 90 százalékkal csökkent. A modern épületeket megvilágító fényjátékok általában napenergiával táplált LED-lámpák, egy éjszaka alatt kevesebb energiát fogyasztanak, mint egy átlagos háztartás. Frankfurtot a német passzívház-fővárosnak is nevezik. Az elmúlt tíz évben több mint 800 új épület, köztük két iskola is ezzel a technikával készült, így a városban összesen mintegy százezer négyzetmétert hasznosítanak energiatakarékosan.


Messeturm park, háttérben a 257 méteres Messeturm irodaházzal
Fotó: DZT- adatbázis

A legtöbb látnivalót gyalogosan is könnyedén elérhetjük. Ehhez képest a város az egyéb tömegközlekedési eszközök mellett kilenc metróvonallal rendelkezik, ami csak még tovább erősítette azt a Majna-parti benyomásomat, hogy a bankközpontok dacára ezt a metropolist nem az autós öltönyösöknek, hanem lakosainak tervezték igazán élhető környezetként. Rengetegen bicikliznek, a folyópart mindkét oldalán széles, aszfaltozott sétány várja a sportolókat és a sétálókat. Sőt, a város 50 parkja és kertje között a Majna északi partján még egy mediterrán parkot (Nizza-kertek) is találunk, ahol a homokkőfalak védelmében olyan különleges klíma alakult ki, hogy pálma- és citromfák alatt gyönyörködhetünk a panorámában egy pohár almabor mellett. Meglepő tény a felhőkarcolók városáról az is, hogy Frankfurtban található Németország legnagyobb városi erdeje (majd ötezer hektár területen), illetve hogy a városon belül több természetvédelmi terület is van. Igazi különlegesség a várost körülölelő erdő, a Grüngürtel is, ahol 75 kilométernyi túra- és bicikliút várja a kis metropolis lakóit, sőt a komikus művészeknek hála olyan műalkotások is, mint a visszapisilő fa vagy a norvég mintás pulcsiban ücsörgő bagoly.

Lukács Írisz