Auguszta, Bertold2024. március 29., péntek
Kultúra

Tizenegy éves séta a Föld körül

2014.07.15.Admin
National Geographic Magyarország

Jean Béliveau vándorlása 11 év és két hónapig tartott, ezalatt néhány dollárral a zsebében, gyalog bejárta a Földet.

Fotó: profimedia

Egy tragikus jégvihart követően Montrealban sok ember hónapokig elektromos áram nélkül élt, köztük – a ma már ENSZ békenagykövet – Jean Béliveau is, akinek a természeti csapás következtében cége csődbe ment. Két évvel a történtek után maga mögött hagyott mindent és nekivágott a nagyvilágnak. Sikerült megszakítás nélkül véghezvinnie a valaha tett leghosszabb Föld körüli sétát: 75543 kilométert gyalogolt, 5 kontinensen, 64 országban járt. Vándorlása során 2007-ben ért Magyarországra, de idén újra ellátogatott hazánkba.

2007 januárjában a magyar-szerb határ közelében.

Jean Béliveau miután egzisztenciális válságba került és mindenét elvesztette valami megváltozott benne: „Még Montrealban elkezdtem gyalogolni, először egy kört, aztán a következőt, egyre nagyobbat. Éreztem, hogy valami rendkívülinek kell történnie az életemben, mert egyedül a séták adtak örömöt. Úgy gondolom ez egyfajta terápia volt, az út csak úgy hívott, hogy menjek tovább, én meg mentem, mint egy biomechanikai gépezet.” –  Így  mesélt a nehéz kezdetekről az ENSZ békenagykövet. Egyszer csak elhatározta, nekivág egy világ körüli útnak, bár eleinte még saját maga is őrültségnek tartotta, így 8 hónapig dédelgette álmát, és csak három héttel az indulás előtt, amikor már megszerezte az összes oltást, avatta be feleségét, családját: „Emlékszem, hogy el tudott engedni és azt mondta, tegyem a dolgomat. Végezetül a feleségem ötlete volt, hogy mindezt a békéért vállaljam és, hogy felhívjam a figyelmet a gyermekeket ért erőszakra. Az volt a szerencsés egybeesés, hogy 2001-től 2010-ig az UNESCO a békekultúra és a világgyermekeivel szembeni erőszakmentesség nemzetközi évtizedének programját hirdette meg, és ehhez tudtam csatlakozni” – avatott be a részletekbe a világvándor, aki a teljesítmény ellenére is megőrizte szerénységét.

Jean Béliveau útvonala a világ körül.

2000-ben otthagyta Montrealt, majd nekivágott a világkörüli útnak. Szinte minden országban felvette a kapcsolatot a nagykövetségekkel, a gyerekszervezetekkel. Kalandja során mindig más helyszínen hajtotta álomra fejét. Aludt híd alatt, rendőrőrsön, börtönben, vagy hajléktalanszállón, de gazdag emberek otthonában épp úgy, ahogy afrikai sátorban: „Összesen 1600 család otthonában jártam. Nagyon sok szeretetet kaptam és ez egy hatalmas kiváltság.”

Franciaországban 2006. május 29-én.

Élete végéig sem fogja elfelejteni, amikor sok kilométert megtéve, éhségtől gyötörten idegenek fogadták be hajlékukba, kínálták meg étellel. Ahogy a békenagykövet visszaemlékezett utazására: „Soha életemben nem mondtam annyi köszönetet az embereknek, és köszönetet az életnek. Most, hogy otthon vagyok és mindig ugyanabban az ágyba hajtom le esténként a fejemet, elfelejtek köszönetet mondani, hogy élek és, hogy van ágyam.” Örökre emlékezetébe vésődött a sok ezer mosoly, amit a világ különböző kultúráiban élő emberektől és gyerekektől kapott, még akkor is, ha ellenséges viszony állt fenn országaik között.

Etiópiában 2004. szeptember 9-én.

A 11 év alatt egyetlen egyszer fordult meg komolyan a fejében, hogy feladja az utazást, méghozzá Afrika rögös útjain: „Etiópiában nagy szeretettel fogadtak, de kultúrájukat nagyon nehéz volt megérteni. Rengeteg éhező gyerekkel találkoztam, akiken nem állt módomban segíteni. Küldtem egy e-mailt a feleségemnek, hogy haza akarok menni. Egy héttel később kaptam meg a választ: Szeretünk és örömmel fogadunk téged. Ugyanakkor szeretnénk, ha folytatnád az utat és ezért bíztatunk, hogy ne add fel az álmodat! Ha feladod, akkor semmit nem értél el.” – Ez négy évvel azután történt, hogy elindult otthonról.

2001 májusában, Mexikóban társa is akadt: Ricardo León Caraveo négy napig gyalogolt vele.

A vándorlás, a rengeteg élmény persze nyomot hagyott benne, megváltozott a világszemlélete, egyfajta egyetemhez hasonlította útját, miközben több tudás birtokába került, mint amit valaha is el tudott képzelni: „Tanultam az emberekről, a kultúrákról, a hiúságról, a politikáról, a környezetről, a tudományról, a konfliktusokról és a békéről. Ráadásul mindezt az utca emberének a nézőpontjából tudtam szemlélni.”

 

Japán, 2008. szeptember

Magyarországot 2007 januárjában érte el. A negyvenezredik kilométert, a Föld körülbelüli kerületét egy kis településen, Rákóczifalván lépte meg, ahol gyerekek várták számokat ábrázoló táblákkal. „A lábnyomomat megörökítették a betonban. Úgy éreztem itt akarnak tartani és ez fantasztikus érzés olt. Felkerestek, hogy a tiszteletemre akarnak egy emlékművet építeni, így 2013 októberében visszajöttem, akkor még csak az alapja volt meg. Letettük az időkapszulát egy üzenettel a jövőnek, azóta pedig már az egész el is készült.”

Jean Béliveau 2014. július elsején a cikk írójával, Kőnig Ritával.

Legutóbbi látogatása során, 2014. július elején, részt vett az emlékmű avatásán, és leginkább a diplomáciai kapcsolat nyűgözte le, hiszen a különböző nagykövetségek köveket küldtek és hoztak azokból az országokból, amelyeken áthaladt. Mikor rákérdeztem milyen benyomást tett rá kis hazánk, akkor a sokat tapasztalt vándor így fogalmazott: „Úgy érzem, mikor Magyarországra jövök, nagy szeretettel fogadnak.  Azt szeretném, hogy az emberek jobban megismerjék ezt a kis országot. A célom, hogy azokat a mosolyokat, amelyeket itt kaptam, meg tudjam mutatni az országon kívül is.”
Jelenleg előadásokat tart, megírta második könyvét. Míg az első könyvében élményeit gyűjtötte össze, addig a másodikat inkább filozofikusabb hangvételűnek szánta. Hogy lesz-e a korábbihoz hasonló terve, az még a jövő titka, viszont elárulta, hogy nagypapa lett, és két gyönyörű lányunokája felettébb ragaszkodik hozzá, így jelenleg a családra koncentrál.

Világlépés emlékmű Rákóczifalván.

Fotó: rakoczifalva.hu

Balázs Antal a rákóczifalvi Macimúzeum igazgatója tervezte a Jean Béliveau tiszteletére megépített Világlépés emlékművet: „Ez egy 24 időzónára osztott, 8 méter átmérőjű kőtérkép, közepén egy világító földgömbbel. A világtérkép kövekből van kirakva, a vándor ösvénye fehér kavicsokból rajzolódik ki. A külső köríven található annak a 64 országnak a neve, ahol Jean járt. Minden országhoz tartozik egy olyan vándorkő, amit az adott ország nagykövetségétől kértünk.” A 64 országból már 24 vándorkő a helyére került, Macedóniából, Malajziából és Indonéziából személyesen hozták el a követ.

A múzeum igazgatójától megtudtam, hogy „önkéntes munkával, főleg helyiek dolgoztak az emlékművön.” A világvándor által gyűjtött relikviáknak, pedig külön helyiséget rendeztek be, ahol kézzel készített tárgyak láthatók a világ minden tájáról. „Sok tervünk van még. Egyrészt Jean Béliveau túraútvonalakat tervezünk, ahol az emlékmű kiindulási és érkezési pont is lenne, de egyaránt készülünk arra is, hogy a 64 ország között testvérváros kapcsolatokat alakítsunk ki.

Írta: Kőnig Rita

A fotókat Jean Béliveau engedélyével közöltük.

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

7000 éves kenukat találtak Olaszországban

A leletek sokat elárulnak az újkőkori emberek tudásáról.

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Ne legyen ajándék húsvétra élő állat!

Óva int az élő állat húsvéti ajándékozásától az Orpheus Országos Állatvédő és Természetbarát Közhasznú Egyesület.

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

Több ezer éves szekeret rejtett egy sír

A 35-40 éves korában elhunyt férfit szarvasmarháival és szekerével együtt temették el.

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

Rejtett, ősi alagútrendszert találtak Izraelben

A felszín alatti folyosókat rejtőzködésre használhatták a Bar Kohba-felkelés idején.

Ezeréves korcsolyát találtak

Ezeréves korcsolyát találtak

A Csehországban feltárt lelet ritka bepillantást nyújt a középkori emberek találékonyságába és mindennapjaiba.

National Geographic 2024. márciusi címlap

Előfizetés

A nyomtatott magazinra,
12 hónapra

18 780 Ft

Korábbi számok

National Geographic 2010. januári címlapNational Geographic 2010. februári címlapNational Geographic 2010. márciusi címlapNational Geographic 2010. áprilisi címlapNational Geographic 2010. májusi címlapNational Geographic 2010. júniusi címlapNational Geographic 2010. júliusi címlapNational Geographic 2010. augusztusi címlapNational Geographic 2010. szeptemberi címlapNational Geographic 2010. októberi címlapNational Geographic 2010. novemberi címlapNational Geographic 2010. decemberi címlapNational Geographic 2011. januári címlapNational Geographic 2011. februári címlapNational Geographic 2011. márciusi címlapNational Geographic 2011. áprilisi címlapNational Geographic 2011. májusi címlapNational Geographic 2011. júniusi címlapNational Geographic 2011. júliusi címlapNational Geographic 2011. augusztusi címlapNational Geographic 2011. szeptemberi címlapNational Geographic 2011. októberi címlapNational Geographic 2011. novemberi címlapNational Geographic 2011. decemberi címlapNational Geographic 2012. januári címlapNational Geographic 2012. februári címlapNational Geographic 2012. márciusi címlapNational Geographic 2012. áprilisi címlapNational Geographic 2012. májusi címlapNational Geographic 2012. júniusi címlapNational Geographic 2012. júliusi címlapNational Geographic 2012. augusztusi címlapNational Geographic 2012. szeptemberi címlapNational Geographic 2012. októberi címlapNational Geographic 2012. novemberi címlapNational Geographic 2012. decemberi címlapNational Geographic 2013. januári címlapNational Geographic 2013. februári címlapNational Geographic 2013. márciusi címlapNational Geographic 2013. áprilisi címlapNational Geographic 2013. májusi címlapNational Geographic 2013. júniusi címlapNational Geographic 2013. júliusi címlapNational Geographic 2013. augusztusi címlapNational Geographic 2013. szeptemberi címlapNational Geographic 2013. októberi címlapNational Geographic 2013. novemberi címlapNational Geographic 2013. decemberi címlapNational Geographic 2014. januári címlapNational Geographic 2014. februári címlapNational Geographic 2014. márciusi címlapNational Geographic 2014. áprilisi címlapNational Geographic 2014. májusi címlapNational Geographic 2014. júniusi címlapNational Geographic 2014. júliusi címlapNational Geographic 2014. augusztusi címlapNational Geographic 2014. szeptemberi címlapNational Geographic 2014. októberi címlapNational Geographic 2014. novemberi címlapNational Geographic 2014. decemberi címlapNational Geographic 2015. januári címlapNational Geographic 2015. februári címlapNational Geographic 2015. márciusi címlapNational Geographic 2015. áprilisi címlapNational Geographic 2015. májusi címlapNational Geographic 2015. júniusi címlapNational Geographic 2015. júliusi címlapNational Geographic 2015. augusztusi címlapNational Geographic 2015. szeptemberi címlapNational Geographic 2015. októberi címlapNational Geographic 2015. novemberi címlapNational Geographic 2015. decemberi címlapNational Geographic 2016. januári címlapNational Geographic 2016. februári címlapNational Geographic 2016. márciusi címlapNational Geographic 2016. áprilisi címlapNational Geographic 2016. májusi címlapNational Geographic 2016. júniusi címlapNational Geographic 2016. júliusi címlapNational Geographic 2016. augusztusi címlapNational Geographic 2016. szeptemberi címlapNational Geographic 2016. októberi címlapNational Geographic 2016. novemberi címlapNational Geographic 2016. decemberi címlapNational Geographic 2017. januári címlapNational Geographic 2017. februári címlapNational Geographic 2017. márciusi címlapNational Geographic 2017. áprilisi címlapNational Geographic 2017. májusi címlapNational Geographic 2017. júniusi címlapNational Geographic 2017. júliusi címlapNational Geographic 2017. augusztusi címlapNational Geographic 2017. szeptemberi címlapNational Geographic 2017. októberi címlapNational Geographic 2017. novemberi címlapNational Geographic 2017. decemberi címlapNational Geographic 2018. januári címlapNational Geographic 2018. februári címlapNational Geographic 2018. márciusi címlapNational Geographic 2018. áprilisi címlapNational Geographic 2018. májusi címlapNational Geographic 2018. júniusi címlapNational Geographic 2018. júliusi címlapNational Geographic 2018. augusztusi címlapNational Geographic 2018. szeptemberi címlapNational Geographic 2018. októberi címlapNational Geographic 2018. novemberi címlapNational Geographic 2018. decemberi címlapNational Geographic 2019. januári címlapNational Geographic 2019. februári címlapNational Geographic 2019. márciusi címlapNational Geographic 2019. áprilisi címlapNational Geographic 2019. májusi címlapNational Geographic 2019. júniusi címlapNational Geographic 2019. júliusi címlapNational Geographic 2019. augusztusi címlapNational Geographic 2019. szeptemberi címlapNational Geographic 2019. októberi címlapNational Geographic 2019. novemberi címlapNational Geographic 2019. decemberi címlapNational Geographic 2020. januári címlapNational Geographic 2020. februári címlapNational Geographic 2020. márciusi címlapNational Geographic 2020. áprilisi címlapNational Geographic 2020. májusi címlapNational Geographic 2020. júniusi címlapNational Geographic 2020. júliusi címlapNational Geographic 2020. augusztusi címlapNational Geographic 2020. szeptemberi címlapNational Geographic 2020. októberi címlapNational Geographic 2020. novemberi címlapNational Geographic 2020. decemberi címlapNational Geographic 2021. januári címlapNational Geographic 2021. februári címlapNational Geographic 2021. márciusi címlapNational Geographic 2021. áprilisi címlapNational Geographic 2021. májusi címlapNational Geographic 2021. júniusi címlapNational Geographic 2021. júliusi címlapNational Geographic 2021. augusztusi címlapNational Geographic 2021. szeptemberi címlapNational Geographic 2021. októberi címlapNational Geographic 2021. novemberi címlapNational Geographic 2021. decemberi címlapNational Geographic 2022. januári címlapNational Geographic 2022. februári címlapNational Geographic 2022. márciusi címlapNational Geographic 2022. áprilisi címlapNational Geographic 2022. májusi címlapNational Geographic 2022. júniusi címlapNational Geographic 2022. júliusi címlapNational Geographic 2022. augusztusi címlapNational Geographic 2022. szeptemberi címlapNational Geographic 2022. októberi címlapNational Geographic 2022. novemberi címlapNational Geographic 2022. decemberi címlapNational Geographic 2023. januári címlapNational Geographic 2023. februári címlapNational Geographic 2023. márciusi címlapNational Geographic 2023. áprilisi címlapNational Geographic 2023. májusi címlapNational Geographic 2023. júniusi címlapNational Geographic 2023. júliusi címlapNational Geographic 2023. augusztusi címlapNational Geographic 2023. októberi címlapNational Geographic 2023. novemberi címlapNational Geographic 2023. decemberi címlapNational Geographic 2024. januári címlapNational Geographic 2024. februári címlapNational Geographic 2024. márciusi címlap

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, erősítsd meg a feliratkozásod az e-mailben kapott linkre kattintva!

Kövess minket