Fotó: Zsirmon Réka                                                                             NAGYÍTÁS

Az idén 125 esztendős National Geographic pályázatára több mint 150 országból hétezernél is több fényképet neveztek. A versenyt három kategóriában – emberek, helyek és természet – hirdették meg. A világ egyik legrangosabb fotópályázatának fődíját a természet kategória győztese, Paul Souders nyerte, The Ice Bear (Jeges medve) című képével. A seattle-i fotós a befagyott Hudson-öbölben fényképezett, s a jeges víz alól felsejlő jegesmedvét ábrázoló képével győzte meg a zsűrit. Souders a tízezer dolláros (2,16 millió forintos) fődíj mellett meghívást kapott a National Geographic washingtoni székházába, ahol részt vehet a 2014. januári, éves fotószemináriumon.

Az emberek kategóriában a legjobb portrét a dán Cecile Baudier készítette Together, Alone (Együtt, egyedül) címmel, egy 15 esztendős ikerpárról. A helyek kategóriában a malajziai Adam Tan a Long Road to Daybreak (Hosszú út hajnalig) című fotójával lett díjazott. A három győztes kép bekerül a National Geographic magazin következő számába.

A díjazottak mellett tíz alkotást részesített elismerésben (honorable mention) a szakértői zsűri. Zsirmon Réka munkáját a természet kategóriában emelték ki. A Kócsagtenger című különleges hangulatú felvétel a gemenci ártéren készült, és egy olyan pillanatot örökít meg, amikor egy nagy csapat madár gyűlik össze kis helyen.
A kép az idén nyár végén készült, az őszi vadászidény beköszönte előtt, amikor még fotós járhatja a gemenci ártéri erdőt. A dunai árvíz által feltöltött időszakos tó kiszáradó medrében ezerszámra gyűltek össze a gémfélék, récék és néhány fekete gólya. A meder elegendő táplálékot biztosított mindegyikőjüknek, bár napról napra csökkent a vízfelszín.
Amint Zsirmon Réka az ng.hu-nak elmondta, olyan képet szeretett volna készíteni, ami a néző számára is érzékletes módon mutatja be a madarak sokaságát. Erre jó lehetőséget kínáltak azok a pillanatok, amikor egy-egy halászó rétisas megmozgatta a kócsag csapatot. „A fotózáshoz lessátrat használtunk, és még sötétben elfoglaltuk rejtekünket, hogy lehetőleg ne zavarjuk az állatokat. A kép a reggeli órákban készült, hosszú  – két másodperces – záridővel és nagy mélységélességgel, annak érdekében, hogy a földön mozdulatlanul álló madarak élesen rajzolódjanak ki a képen, ugyanakkor a repülő kócsagok a hosszú záridő miatt felhőként jelennek meg az égen” – tudtuk meg az elismerésben részesült kép készítőjétől.
Zsirmon Réka Budapesten él, ám igazi életterének a természetet tekinti. Német nyelvtanárként dolgozik, és nyolc éve kezdett természetfotózással foglalkozni, Zsila Sándor fotóművész tanítványaként. Azóta a fotózást hobbiként szabadidejében űzi. „A természet megismerése, az ott töltött idő, örömet szerez számomra. A fotóimmal hazavihetem a természet egy darabját a városba, amíg újra vissza nem térhetek. Büszke vagyok rá, hogy egy Magyarországon, mindannyiunk számára elérhető közelségben lévő helyen készített képpel sikerült ezen a  rangos nemzetközi pályázaton elismerést szerezni.” – vallja Zsirmon Réka.

Forrás: ng.hu / MTI