A bordás krokodilok Ausztráliában az északi part mentén fordulnak elő, a kontinens északnyugati részén található Dampier-föld délnyugati pontján fekvő Broomtól egészen az északkeleten lévő York-foki-félsziget délkeleti végénél lévő Cairnsig. Az állatok esősorban a partok közeli félig sós vizet kedvelik, megtalálhatók azonban az édesvizű folyókban, holtágakban és mocsarakban is. Egyedszámukat 150 ezerre becsülik.


A dinoszauruszok kora óta itt élő bordás krokodilok félelmetes ragadozók. Hatalmas állkapcsuk harapáserőssége 500 kilogramm per négyzetcentiméter. Testtömegük elérheti a 270 kg-ot, hosszuk pedig a 6 métert. Ők a Föld legnagyobb termetű hüllői, és ha vadászniuk kell, rendkívül hatékonyak.

Szemük és orrnyílásuk a fejük tetején van, így hallják, látják és érzik is a préda szagát, miközben testük többi része rejtve marad. Farkuk egyetlen csapásával képesek kilökni magukat a vízből, s egyenesen a zsákmányukra vetik magukat. A hatalmas állkapcsok összezúzzák vagy széttépik az áldozatot. Ha nagyobb a préda, megragadják a fogaikkal, és elkezdenek forogni vele. A zsákmányt így a súlyos sérülés és a fulladás öli meg.


Halak, madarak, kígyók és kisebb krokodilok a leggyakoribb táplálékaik. A bordás krokodilok azonban képesek elejteni egy kenguru, de akár egy tehén méretű zsákmányt is. A csontok, a bőr, a szőr, a paták mind eltűnnek, semmi sem marad az áldozatból. A bordás krokodil minden állatot megtámad, ami az útjába kerül. Hatalmas erejük és vadságuk ellenére ezek a krokodilok évente átlagosan kevesebb mint egy embert ölnek meg Ausztráliában.


Kapcsolódó cikk:
Ismét engedélyezik a krokodilok vadászatát Ausztráliában?