A Műemlékek Nemzeti Gondnokságának e két épülete jelentős építészeti, kultúrtörténeti emlékhelye a reneszánsz korszaknak, így ezek lesznek a fő helyszínei a szellemi, filozófiai, kulturális és művészeti átalakulást, megújulást hozó reneszánsz világ élményszerű bemutatásának.

Városi palota a tolnai dombok között

Az ozorai várkastélyt 2007 nyarán nyitotta meg a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága a nagyközönség előtt. Az épület kiállításit az idén a reneszánsz korszak építészeti és tárgyi emlékeit bemutató kiállítással, XV. századi élményházzal és konyhával bővítik, és lesznek a reneszánsz jegyében zajló látványos rendezvények is.


A várkastély építése a firenzei születésű Filippó Scolari nevéhez fűződik, aki 1416 körül kezdte el építeni az otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épületet. Az építkezéshez szülővárosából hívott mestereket, így többek között Amannatínit, a híres építészt is, aki az eldugott tolnai dombok közé varázsolt egy kora reneszánsz firenzei városi palotát. A mesterek munkáját a várkastély felújításakor helyreállított, rekonstruált reneszánsz részletek, a régészeti feltárások után restaurált falfestések, a kápolna, a belső udvar és az emeleti folyosó idézi.

Jelenleg a várkastély emeleti teremsorában – ahol a főúri család a mindennapjait töltötte – látható Pipó felesége, Borbála hálószobája, egy reneszánsz kandallós trónterem, amelyet Zsigmond király és az olasz követek fogadására rendeztek be, valamint egy ebédlő. Érdekessége a kiállításnak az egyedi fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem.

Az ünnepi év alkalmából a vár kiállításait reneszánsz élményházzal bővítik, ahol elhelyezésre kerülnek olyan használati tárgyak, fegyvermásolatok is, amelyeket kézbe vehet, kipróbálhat a látogató. Szintén ez évben nyitják meg a nagyközönség előtt a reneszánsz konyhát és a borospincét, ahol megkóstolhatják a vendégek Pipo kedvelt ételeit és borát.

Számos rendezvénnyel is kapcsolódik a reneszánsz évhez az ozorai várkastély. A Múzeumok éjszakáján reneszánsz éjszakai tárlatvezetés lesz. Nyáron a Pipó Napokkal – amely A hűség jutalma, avagy egy lovag igaz története Firenzétől Ozoráig címmel szerepel a reneszánsz év rendezvényei között – veszi kezdetét a reneszánsz programsorozat.

Ennek keretében 2008. július 12 - október 18-ig szombatonként a reneszánsz lovagvár mindenapjaival és ünnepeivel ismerkedhet meg a látogató. Lesznek lovagi fegyverzetet és harcmodort bemutató lovagi tornák, valamint kulturális események: versek, táncok és színdarabok is.


Füzérradványi kastély Firenzéből vásárolt reneszánsz elemek

A füzérradványi Károlyi kastély földszinti helyreállított teremsorában az országban egyedülálló eredeti reneszánsz kőfaragványok, díszítő elemek és berendezési tárgyak láthatók. Az idén az emeleti reprezentatív helyiségek egy részét is megnyitják a látogatók előtt, a kastély rendezvényei pedig a reneszánsz jegyében zajlanak majd.

A XIX. század végén Ybl Miklós tervei alapján felépült kastély belső tereit a századfordulón alakították át neoreneszánsz stílusban, Alberto Pio bécsi építész tervei alapján. Ekkor helyezték el, építették be a kastélyba a reneszánsz gyűjteményt, amelynek számos darabját – művészien faragott kőfaragványokat, ajtó és kandallókereteket, domborműveket – a Károlyi család Firenzében, a kor egyik leghíresebb műkereskedőjétől Stefano Bardinitől vásárolta. Ezek korábban az itáliai reneszánsz palotákat díszítették.

A reneszánsz év keretében újabb kiállítótereket nyitnak a kastélyban. Az idén láthatja először a nagyközönség a valamikori emeleti grófnői szalont díszítő ókeresztény frízt is magába foglaló Velencéből származó alabástrom kandallót, amely a reneszánsz gyűjtemény legértékesebb darabja.

A reneszánsz év alkalmából a füzérradványi kastélyban a Múzeumok éjszakáján rendhagyó tárlatvezetés várja az érdeklődőket. A nyáron kezdődő rendezvénysorozaton reneszánsz muzsika és a Zempléni fesztivál kastélybeli eseményi várják a vendégeket.


Reneszánsz kastélyút indul

A füzérradványi kastélyból az idén reneszánsz kastélyút is indul, amely végigvezet majd a Nemzeti Gondnokság kastélyain, amelyekbe Magyarországon korábban nem látott reneszánsz műtárgyakat is elhelyeznek. A kastélyút Ozorán, a Pipo várban ér véget. A teljes utat végigjáró vendégek között kastélyhétvégét és más ajándékokat is kisorsol a Nemzeti Gondnokság.