Januárban még úgy tűnt, hogy megrekedhetnek az elsüllyedt Sussex pontos helyének feltárására illetve felszínre hozatalára irányuló kísérletek: a spanyol vizeken található roncsok kiemeléséhez ugyan a spanyol kormány is hozzájárult 2005 júliusában, ám a munkák decemberi megkezdését követően nem sokkal, már másként látták az ibériaiak a helyzetet. A spanyol külügyminisztérium bár engedélyezte az ásatásokat, a Gibraltár partjait ellenőrző andalúziai kormányzattól nem érkezett engedély, ráadásul a megállapodásban megjelölt andalúziai szakértő sem felügyelte a munkákat.

Most azonban úgy tűnik, hogy a hosszas tárgyalások a kutatást végző cég (Odyssey Marine Exploration), valamint az andalúziai és spanyol illetékesek között eredményre vezettek. A kutatócsoport immár úgy véli, hogy bizonyosan megtalálta a Sussex helyét, így a felszínre hozatal maradt csak hátra, amit spanyol régészek felügyelete mellett hajtanak majd végre.

19 ágyú már a felszínen

Greg Stemm, a kincsvadászatra szakosodott amerikai cég, az Odyssey Marine Exploration tulajdonosa és vezetője a Der Spiegel című német lap beszámolója szerint egészen biztos abban, hogy a Sussex roncsait, és vele együtt a mesés rakományát találták meg. A roncs lokalizálása nem volt egyszerű munka: több millió dolláros szonár-radar berendezések, egyhangú és monoton képernyőbámulás, többször átfésült tengerfenék – ám a befektetett munka úgy tűnik, megtérül, hatalmas kincs kápráztathatja el hamarosan a megtalálókat. Stemm és csapata még 2002-ben kapta meg az angol kormánytól a kizárólagos engedélyt a Sussex roncsainak felszínre hozatalára, azóta dolgoznak a projekten.

Időközben 19 ágyúmaradványt már a felszínre is hoztak, amelyet rögtön laborvizsgálatnak vetettek alá. A csapathoz tartozó régész, valamint a brit védelmi minisztérium kutatója is egyértelműen megállapította: az ágyúk 300 évesek, azaz pont abból a korból származnak, amikor a Sussex elsüllyedt. A radarrendszerrel bemért helyen ráadásul a Sussex méretéhez nagyon hasonlító kitüremkedéseket fedeztek fel, ami még biztosabbá tette eddigi sejtésüket: Gibraltár partjaihoz viszonylag közel, 900 méteres mélységben az elsüllyedt Sussexet találták meg.


Tizenkét év kutatás

Stemm tizenkét évvel ezelőtt kezdett el komolyabban érdeklődni a Sussex maradványai iránt: akkor egy olasz régész kereste fel az ötlettel, hogy próbálják meg beazonosítani az elsüllyedt hajót. Akkoriban még egy neves amerikai humorista cégénél dolgozott a vállalkozó szellemiségű kincsvadász, ám nemsokára saját reklámügynökséget alapított, nem mellékesen pedig az Odyssey Marine Exploration nevű céget. Bár 1994-ben, amikor Stemm először hallott a Sussex-ről, még csak pár kisebb „mélyvízi kalandtúra” állt a háta mögött, Stemm azonban, - a Spiegel beszámolója szerint -, azonnal eldöntötte, hogy erre teszi fel az életét.

Az Odyssey-nek hét régész dolgozik főállásban, az önkéntesek pedig adatgyűjtéssel segítenek. Feljegyzések, hajónaplók, spanyol halászok ötletei – mind potenciális információ forrásul szolgáltak. A vállalkozást persze pénzelni is kell, ami Stemm nem kevés energiáját veszi el, ám eddig soha nem volt gond a pénzforrásokat illetően: mindig talált olyan befektetőt, aki jól viseli a kockázatot, a közel négy milliárd eurónyi kincs reményében. Stemm természetesen profi szakembereket is bevett cégébe: John Morris, az egyik legismertebb szakember a víz alatti technológiai megoldások területén.

Mesés hajó a 17. századból

A Sussex nem véletlenül mozgatja meg a kincsvadászok fantáziáját: az arannyal és drágakövekkel, valamint pénzzel megrakott hajó valóban megváltoztathatta volna a történelem menetét. A hajó egy flottát vezetett, ám titkos rakományként igen jelentős összegű pénzt is magával vitt: a címzett a savoyai herceg volt, akit ily módon próbált volna meg Vilmos, Anglia királya rávenni arra, hogy a nagyhatalmi törekvéseivel az európai hatalmi egyensúlyt felborítani szándékozó Franciaországot támadja hátba.

Amennyiben célba jutott volna a „támogatás”, úgy Franciaország minden bizonnyal pillanatok alatt kapitulált volna Anglia előtt. Csakhogy a hajó Gibraltár partjainál viharba keveredett, és rakományával, valamint két fő kivételével teljes személyzetével elsüllyedt.