Fotó:pannonia-entertainment.com

1778. augusztus 3-án megnyílt a Teatro alla Scala di Milano, azaz a híres milánói Scala, és rövid időn belül a hagyományos olasz nagyopera szentélyévé vált, mára pedig már a klasszikus zene és előadóművészet egyik leghíresebb intézménye. Neve elválaszthatatlanul kötődik a klasszikus zene, opera és balett legnagyobb műveihez és művészeihez. A premierelőadáson Antonio Salieri: L'Europa riconosciuta című operáját mutatták be.

Fotó: pannonia-entertainment.com

A középkortól kezdve Itália a kultúra és a művészetek európai központja volt, ezen belül is az opera fellegvára. Firenzében Bardi gróf udvara volt az opera bölcsője. Az első valódi kis operát „Daphne” címmel 1594-ben Jacopo Corsi házában mutatták be. Már csak ezért sem meglepő, hogy a világ egyik leghíresebb operaháza, a milánói Scala Olaszországban található. Az operaénekesek számára a Scalaban való fellépés az egyik legnagyobb szakmai elismertséget jelenti.

1776-ban a „Ducale” színház leégett, a művészetpártolók közbenjárására Mária Terézia utasítására hozzáláttak a lerombolt Santa Maria alla Scala templom helyén egy operaház megépítéséhez. Giuseppe Piermarini klasszicista stílusban tervező építész irányításával 15 hónap alatt elkészült az operaház, amit 1778. augusztus 3-án Teatro alla Scala di Milano, azaz a milánói Scala néven nyitottak meg a nagyközönség előtt.

A második világháborúban a legendás operaház súlyosan károsodott, azonban 1946-47-ben rekord idő alatt, eredeti formájában újjáépítették.

Fotó: pannonia-entertainment.com

Fotó: pannonia-entertainment.com

A hosszú évtizedeken át operaelőadások színhelyéül szolgáló Scala 2001 decemberében ismét bezárta kapuit, és kezdetét vette a mintegy három éven át tartó felújítás, épületmodernizáció. A 2004. december 7-én újból megnyilt operaház és  Salieri L'Europa riconosciuta művét tűzte programjára, csakúgy mint 1778-ban.

Már látható a mozikban A művészet templomai: A milánói Scala – A csodák palotája című film. A készítői alapos kutatómunkát végeztek, hogy a közismert tények mellett megmutassák a 238 éves operaház rejtett titkait is. A narrációt művészek, szakértők és rajongók kommentárjai, valamint visszaemlékezéseken alapuló fikciós részek gazdagítják, minden eddiginél mélyebb betekintést engedve a Scala történetébe, sok-sok zenével. A 4K minőségben forgatott film pazar látványvilága Luca Bigazzi, Oscar-díjas operatőrének munkáját dicséri.