A Moldva-parti cseh főváros központjában a Károly-híd és a nemzeti színház között húzódó Smetana-rakparton egy kis park közepén álló neogótikus műemlékbe a belvárosi tanács döntése alapján a múlt hét végén visszahelyezték I. Ferenc osztrák császár (1792-1835) mintegy kétméteres, bronzból készült lovas szobrát. A műemléket - Kranner-szökőkút - jelenleg restaurálják, s az osztrák császári szobor visszahelyezése része a felújításnak.

A cseh metropolisnak az osztrák császári házhoz fűződő szobrait a Csehszlovákia megalakulása (1918. október 28.) utáni első években távolították el a közterekről. Az 1989-es rendszerváltás után ugyan számos vita zajlott a régi szobrok esetleges visszahelyezéséről, de az első lépésre csak a napokban került sor: a minap minden felhajtás nélkül, szép csendben régi helyére került I. Ferenc. A köztéren álló lovas szobor természetesen csak másolat, az eredeti alkotást a cseh nemzeti múzeumban őrzik.

Kifogások jobbról és balról

Ferenc császár köztéri szobrának visszahelyezése ellen a prágai lapok szerint mintegy két tucat szervezet tiltakozott. Ezek úgy vélik, hogy ez a cseh nemzeti érdekek megcsúfolása, s bizonyos német körök nyomását látják benne. "Nem a Kranner-szökőkút felújításával, hanem I. Ferenccel van bajunk. I. Ferenc császár Metternich kancellárjával együtt Ausztriát rendőrállammá tette, amely keményen elnyomta a cseh emancipációs törekvéseket is" - nyilatkozta újságíróknak például Milan Grus, a cseh ellenállók és partizánok szervezetének elnöke, az antifasiszta szövetség vezetőségi tagja. Grus és elvbarátai a németek befolyásának nem kívánatos növekedését látják az osztrák császári szobor visszahelyezése mögött.

Cseh műemlékvédők viszont nem tartják elfogadhatónak a "nemzetiek" és a baloldaliak kifogásait, szerintük szó sincs semmiféle konfliktusról. "Rendkívül jól sikerült, művészi szempontból tán a legjobb csehországi lovas szoborról van szó" - mondta a Právo című lapnak Josef Vivar, aki a Kranner-szökőkút felújítását szakmailag irányítja. Szerinte a szökőkútban várhatóan már az ősszel lesz víz, s a város egyik új látványosságává válik. Prága ezen része ugyanis rendkívül látogatott, hiszen közel van a Károly-híd és a cseh nemzeti színház, amelyet gyakorlatilag egyetlen turista sem hagy ki.

A mintegy két méter magas lovas szobor Josef Max és Josef Kamil Böhm alkotása, míg magát a szökőkutat Josef Kranner tervezte. A műalkotást 1850-ben avatták fel. Az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása, valamint Csehszlovákia megalakulása után a császári szobrot először fekete lepellel takarták le, majd 1919-ben eltávolították a műemlékről, amely így nyolc évtizeden keresztül császár nélkül, csonkán állt a prágai köztéren.