Időkapszula a jövőnek címezve

A Magyar Posta Zrt. jogelődje ugyanis 1867. május 1-jén jött létre Magyar Királyi Posta néven az osztrák-magyar kiegyezésnek köszönhetően, s a közös keretek fenntartása mellett önálló, nemzeti közintézményként kezdte meg működését. Az 1867. évi XVI. törvénycikk mondta ki, hogy ,,a posta- és távírda-ügy a két állam területén külön, de amennyiben a forgalom érdeke megkívánja, egyforma elvek szerint fog rendeztetni és igazgattatni.”

Ezek a bélyegek fogják őrizni a Magyar Posta fennállásának immár 150 éves emlékét

A Magyar Posta abban a szerencsés helyzetben van, hogy gazdag hagyományokkal rendelkező, meghatározó múltra, több évszázados tapasztalatra és szakértelemre építhet. A jubileumi év alkalmából hatcímletű alkalmi bélyegkisívet bocsátottak ki, amelyen az elmúlt 150 év jellemző postai járművei láthatóak. Az évforduló alkalmából olyan új forgalmibélyeg-sorozat is indult, melynek címletein a postás kultúra jellegzetes tárgyai, használati eszközei jelennek meg.

Kiállítások és múzeumi programok
Furcsa, néha vicces tárgyak a múltból, több százmillió forint értékű bélyegkülönlegességek a trezorok mélyéről kerülnek közszemlére a Postamúzeum és Bélyegmúzeum falai között. Sőt, egy rendhagyó postai kamion is útnak indul, hogy bemutassa a 150 évvel ezelőtti postatörténeti jelentőségű eseményeket országszerte. A neves jubileum megünnepléséhez a Postamúzeum és a Bélyegmúzeum is csatlakozott ünnepi kiállításokkal és a jubileumi évhez kapcsolódó kedvezményekkel.

Történelmet kézbesítünk!
Az utazó kiállítás a mai postai célokra használt legnagyobb méretű, 18 tonnás teherautóban járja az országot. Az erre a célra átalakított jármű 2017. május 4-én a Postamúzeum elől indult országjáró útjára, melynek során megáll azokon a településeken, melyeken 150 éve nyílt először postahivatal, ellátogat országos fesztiválokra, a Posta által szervezett nagy rendezvényekre, és feltárja rakterét az útvonalába eső településeken is.

Júniusban az Alföldre látogat, Cegléd, Szolnok, Kecskemét, Kiskunhalas és Szekszárd térségébe utazik a mobil kiállítás. A Múzeumok Éjszakáját Balatonszemes központjában, a hajdani posta- és lóváltóállomáson berendezett Postamúzeum programjához csatlakozva tölti az autó.
A nyári kulturális fesztiválokhoz kapcsolódóan a VOLT Fesztivál idején, Sopronban lesz látható, majd a Visegrádi Palotajátékokon és az EFOTT-on (Velence) találkozhatnak a tárlattal az érdeklődők.
Július vége és szeptember eleje között a Dunántúlra érkezik az autó: Veszprém, Szabadbattyán, Siófok, Dombóvár, Kaposvár, Pécs központokkal. Augusztus derekán a Hungaricum Fesztiválhoz kapcsolódóan Szeged és környékén lesz látható a tárlat, majd kis kitérőt tesz a Debreceni Virágkarneválra és a budapesti Nemzeti Vágtára, az őszt pedig a Nyírségben és a Hajdúságban köszönti. A postai világnapi ünnepség időpontjára tér vissza Budapestre.

Postamúzeum
A Postamúzeum anyagának gyűjtése 1881-ben kezdődött. Gyűjteményei alapját és rendszerét az 1896-os millenniumi világkiállításra összeállított több mint ezer szakmatörténeti műtárgy jelenti. Országos szakmúzeummá 1955-ben vált.

Ma a budapesti székhely mellett, az ország számos pontján működnek kiállítóhelyek, mint például Hollókőn, Nagyvázsonyban, Balatonszemesen, Debrecenben, Miskolcon, ahol a helyi postatörténeti sajátosságok mellett számos érdekességgel várják az érdeklődőket.

A Brassó 2. postahivatalban dolgozók 1916-ban, mögöttük a hadifoglyok csomagjai

Mindenre elszánt kerékpáros és motoros kézbesítők indulásra készen az 1950-es évekből

150 év – 150 tárgy
2017. május 4-én időszaki kiállítás nyílt Budapesten, a Benczúr utcai kiállítóhelyen, amely a Magyar Posta szolgáltatási és személyzeti fejlődésének másfél évszázadát mutatja be. A korban és megjelenésében is változatos tárgyi anyag – helyszűke miatt – csak jelzésértékűen adja vissza a postai munka sokszínűségét. A postások szemében hétköznapi tárgyak, munkaeszközök, a közönség számára ismeretlen érdekességek kerültek egymás mellé, hogy érzékelhetővé váljon a postai munka sokszínűsége és fejlődése. A kiállításunk 150 jellegzetes, érdekes, korszakalkotó, emblematikus, olykor furcsa, olykor meghökkentő, de mindig célszerű tárgya az önálló magyar postaszolgálat 150 éves történetét jelképezi.
Az időszaki kiállítás megtekinthető 2017. május 4. és december 31. között a Postamúzeum Budapest VI. kerület Benczúr utca 27. szám, 2. emeleti kiállítótermében.

További információk: www.postamuzeum.hu, www.belyegmuzeum.hu