A The Champion – A Bajnok című élmény-expo 2017. április közepéig várja az érdeklődőket.  Budapesten mutatkozik be először, s majd innen indul világkörüli útjára, a hazai fejlesztésű elemekből álló, és nemzetközi szinten is egyedinek számító interaktív családi sportélmény-expo, The Champion - A Bajnok. Illés Gabriella főszervező szerint ez nem egy egyszerű kiállítás, hanem egyrészt egy kiváló alkalom arra, hogy teszteljük képességeinket, másrészt, a kevésbé aktívak olyan művészi sportfelvételeket, gyönyörű, szuperlassított videókat láthatnak több, egymással szinkronizált felületen, melyek új perspektívákból mutatják be az egyes sportágak szabad szemmel nem érzékelhető momentumait. Benedek Tibor, a The Champion védnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az élmény-expo egy hatalmas tudástárat is felvonultat, számos érdekességgel a különböző sportágak változatos világából.

Ki ugrik magasabbra, Te vagy C. Ronaldo? Gyorsabban ütsz-e, mint Erdei Zsolt. Jobbak a reflexeid, mint Szilágyi Áronnak? A The Champion egyedisége abban rejlik, hogy az aktív közönség teljesítményét monitorozni képes rendszer – ha játékos formában is, de – felméri a látogatók képességeit, segítheti a szülőket a gyermekeik sportágválasztásában, és akár megmutathatja a bajnokká válásuk esélyeit is. Az interaktív élmény-expo követi minden látogató útját, hogy egyedi élményt és egyedi értékelést tudjon adni: minden látogató egy speciális karkötőt kap, amely rögzíti a látogató teljesítményét, amelyből a végén a champion számítógépes rendszere egyedi bizonyítványokat készít.

A képességfelmérések során elvégezhetik az ideg-izom kapcsolatokat vizsgáló tesztet, amely a motoros, idegi kontroll mérője is – ez a küzdősportokban elengedhetetlen. Aki az 2016-os foci EB-n csak megfigyelője volt a magyar csapat sikereinek, az most a virtuális valóság segítségével két percre az EB-hős magyar válogatott tagja is lehet.

A The Champion egyedülálló látványvilágával, szuperlassított felvételeivel, izgalmas perspektívából készült vizuális megoldásaival a sport eddig felfedezetlen világába repít. A nagyformátumú, művészi sportfelvételek 1000 képkocka/másodperc formátumban készültek, melyeken a hazai sport legnagyobb képviselőivel, olimpikonokkal, olimpiai-, világ- és Európa-bajnokokkal rögzített, végletekig lassított felvételeken keresztül eddig soha nem látott pillanattöredékekben csodálhatjuk a különböző sportágak leglátványosabb momentumait. A felvételeket – a szervezők felkérésére – a világhírű, díjnyertes operatőr, az ausztrál Chris Bryan készítette, akinek elképesztően fantasztikus, a szörfösökről és vizes sportokról 1000 FPS technológiával készült klipjeit a hazai közönség is ismerheti. Látványos érdekesség az olimpiáknak emelt „szentély” is, ahol hologúlákban, hologramot imitáló vizuális attrakciókon keresztül mutatnak izgalmas pillanatokat az olimpiák történetéből.

A tesztek és a művészi videók mellett megismerhetnek több ezernyi adatot, érdekességet a sportágak történetéből, a bajnokká válás legapróbb rejtelmeitől, a legnagyobb eredményekig. Megtudhatjuk például, hogy vajon mit eszik Michael Phelps, kinek a legjobb a reflexe vagy, hogy melyik a legösszetettebb sportág, és miért született meg a kosárlabda.

És az élményeknek még nincs vége, mert ezután következik egy rövid színházi produkció. A korábban nagy sikerrel bemutatott, A Játékkészítő című show-musical alkotógárdájából nhányan arra vállalkoztak, hogy az 1956-os melbourne-i olimpiát megidézik. Az OlimpIKONOK című előadás, melynek műfaja „történelmi tréning”, Deres Péter író alkotása. Előadja Sütő András és Vincze Márton. A darabot – naponta négyszer, 12-14-16-18 órakor láthatják – a Jászai-díjas Böhm György rendezésében.

Néhány szakember véleményét is megkérdeztük a kiállításról.  Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok vízilabdázó azt mondja, egyrészt nagyon látványos, a XXI. század követelményeinek megfelelő élményt tud adni a látogatóinak, és olyan plusz információkat szerezhetnek a látogatók, amit a kiállítás nélkül esetleg nem kaptak volna meg.
Vass Dorka ritmikus sportgimnasztikázó szerint pedig az nagyon fontos, hogy az emberek belelássanak a sportolók mindennapjába, illetve abba, hogy a sportolók hogyan élnek, hogyan mozognak, hogy ez mennyire összetett, mennyire komplikált és ne csak azt lássák belőle, amikor már valaki az olimpia dobogó legfelső fokán áll, mert az odáig vezető út sokkal-sokkal hosszabb.

A MasteCard és Maestro kártyával rendelkezők több kedvezményt is igénybe vehetnek az eseményen, illetve az előzetes jegyvásárláskor. A MasterCard Priceless Specials programjában regisztrálók A Bajnok belépőjegyekre szóló 20%-os kupont tölthetnek le, amelyet a jegy.hu felületén, online jegyvásárláskor válthatnak be. A helyszínen pedig a MasterCard vagy Maestro egyérintéses kártyával vásárlók 10% kedvezményt kapnak a belépőjegyek árából.